Η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης και η καταπολέμηση της φτώχειας, πρέπει να αποτελούν σταθερούς στόχους της πολιτικής μας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στην 27η Σύνοδο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ– ΑΚΕ (Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού), που ξεκίνησε στο Στρασβούργο.

Σε ομιλία του, στην έναρξη της Συνόδου, που ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες της στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ- ΑΚΕ, αποτελεί μοναδικό στον κόσμο θεσμό και διευκρίνισε ότι δημιουργήθηκε από την κοινή επιθυμία για ουσιαστική συνεργασία μεταξύ των εκλεγμένων εκπροσώπων των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκείνους των χωρών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, που έχουν υπογράψει την συμφωνία του Κοτονού.

Είναι το μοναδικό θεσμοθετημένο όργανο, όπου κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι χωρών με διαφορετική κουλτούρα και ιστορική διαδρομή συνέρχονται τακτικά για να προωθήσουν την αλληλεξάρτηση του Βορρά με τον Νότο, είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στον καθοριστικό, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, στην κοινή προσπάθεια για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της φτώχειας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σήμερα είναι μεγάλες και σύνθετες, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης και αναφέρθηκε στις εθνοτικές εκρήξεις, στις πολεμικές συρράξεις, στις ανθρωπιστικές κρίσεις, στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών που, όπως υπογράμμισε, απειλούν καθημερινά την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε περιφερειακό, αλλά συχνά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε, επίσης, σημαντικό και με ιδιαίτερες κοινωνικές επιπτώσεις για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το θέμα της μαζικής εισροής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, αποτέλεσμα πολεμικών συρράξεων, πολιτικών διωγμών, αλλά και οικονομικής δυσπραγίας.

Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί συναινετικά, με συνεργασίες τόσο σε πολυμερές όσο και σε διμερές επίπεδο, κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.