Την αναγκαιότητα να εφαρμόζουν  όλα τα κράτη το διεθνές δίκαιο επεσήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον ομόλογό του από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη Zekerijah Osmic.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τώρα που η απειλή της περιφερειακής και παγκόσμιας αστάθειας προβάλλει και πάλι, δεν πρέπει να λησμονούμε το μάθημα που έδωσε το Σεράγεβο στους λαούς του κόσμου.  Ποτέ ξανά μισαλλοδοξία, ποτέ ξανά παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ποτέ ξανά Ευρώπη χωρίς φωνή, χωρίς όραμα και σχέδιο για τη γειτονιά μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο» είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά και σταθερά την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ελπίζω οι προσπάθειες που καταβάλλει για τις απαραίτητες προς την κατεύθυνση αυτή μεταρρυθμίσεις, να αποδώσουν σύντομα τους επιδιωκόμενους και αναμενόμενους καρπούς. Βούλησή μας είναι να συνεργαστούμε και στο πλαίσιο των υφιστάμενων περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, με σκοπό να ενισχύσουμε το περιφερειακό πλέγμα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας.    Σήμερα, την ώρα που οι δυσκολίες της κρίσης μας παραπέμπουν στην εθνική περιχαράκωση και τον ευρωσκεπτικισμό, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με την πρόσφατη τραγική ιστορία της, μας προειδοποιεί ότι η αναμόχλευση παθών και αντιθέσεων του παρελθόντος, καθιστά την δυσχέρεια, την εμπλοκή, τραγωδία».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε:  «για την Ελλάδα, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε, η διασφάλιση της Ευρωατλαντικής προοπτικής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί υποχρέωση της Ευρωατλαντικής Οικογένειας  και έμπρακτη επανόρθωση της αρχικής της απραξίας στις αρχές της δεκαετίας του ʽ90».

Τέλος είπε «ότι οι πόρτες των Ελληνικών Στρατιωτικών Ακαδημιών είναι ανοιχτές για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».

Από την πλευρά του ο ομόλογός του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δήλωσε:

«Είμαι ευτυχής που ήρθα σε μια τόσο ωραία μέρα από τη χώρα μου που είχε 5°C. Όπως θα είναι ωραίες όλες οι μελλοντικές μέρες σε ό,τι αφορά την αμυντική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας.  Ήμασταν και θα είμαστε πάντα κοντά στην Ελλάδα, μία φιλική γειτονική χώρα. Σας ευχαριστώ ακόμη μία φορά εκ μέρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας».