Πυρά κατά των του Γιώργου Καμίνη, του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη εξαπέλυσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του «Ανοιχτή Πόλη».

«Όταν το 2010 ο κ. Παπανδρέου πανηγύριζε μαζί με τον κύριο Καμίνη δηλώνοντας ότι επιβεβαιώθηκε η πολιτική του, έλεγε το προφανές: ότι οι εκλογές είναι πολιτικές. Και όταν ο κ. Καμίνης ως Δήμαρχος Αθηναίων υποστήριζε την υπερψήφιση του δεύτερου Μνημονίου λειτουργούσε πολιτικά» είπε προσθέτοντας:

Όμως εμείς δεν θεωρούμε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές απλά ένα δημοψήφισμα. Ούτε θα βγούμε να πούμε κάτι τέτοιο, για να προσεταιριστούμε την οργή της τραυματισμένης κοινωνίας. Γιατί το δημοψήφισμα τελειώνει μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση. Ενώ για μας η μάχη για να γίνει η Αθήνα πόλη των κατοίκων της ξεκινάει με τις εκλογές. Με την συνειδητή απόφαση των Αθηναίων να φέρουν την Άνοιξη στην πόλη. Σίγουρα η κάλπη για την Αθήνα θα στείλει πολιτικό μήνυμα. 

O κ. Σακελλάριδης επιτέθηκε στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη λέγοντας ότι «απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον στήριξαν. Γιατί σε δύσκολες στιγμές, όταν η κρίση χτύπησε την πόλη, αυτός ήταν ένας αόρατος δήμαρχος».

«Κύριε Καμίνη θα σας το πούμε καθαρά. Από την στιγμή που εκλεγήκατε, διαλέξατε πλευρά. Αντί να είστε ο βασικός σύμμαχος των πολιτών απέναντι σε κάθε κεντρική εξουσία, επιλέξατε να είστε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης και της πολιτικής της ενάντια στους πολίτες. Κάνατε ότι και οι προκάτοχοί σας. Γίνατε το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στην πόλη. Για μας και πολιτικά αλλά και αυτοδιοικητικά αυτή η «κακιά συνήθεια» των δημάρχων της Αθήνας τελειώνει εδώ. Διεκδικούμε να είστε ο τελευταίος εκπρόσωπος αυτού του μοντέλου δημάρχου» ανέφερε. 

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε και στον Άρη Σπηλιωτόπουλο και τον Νικήτα Κακλαμάνη. «Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης, προέρχονται κι αυτοί από τον χώρο της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί όλοι γνωρίζουν, ότι αυτοί ψήφιζαν στην Βουλή, όσα εφάρμοζε ο κ. Καμίνης στον Δήμο. Σήμερα, πετάνε την ευθύνη από πάνω τους, και έρχονται να ζητήσουν την ψήφο των Αθηναίων» τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης. 

«Και ο κ. Καμίνης, και ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης έχουν και ένα ακόμα κοινό. Το τεράστιο πλεόνασμα υποκρισίας και υποτέλειας. Προβάλλουν αυτές τις μέρες την προπαγάνδα των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ότι τα μνημόνια τελείωσαν. Ακόμα και ως υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι πιστοί υποστηρικτές του κυβερνητικού προεκλογικού success story. Μιας εξόφθαλμης απάτης που κανείς δεν πιστεύει πλέον, παρά την εκκωφαντική μονοφωνία των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης» σημείωσε.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία του ζητήματος της ασφάλειας. «Η ασφάλεια είναι ένα καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών, το οποίο προφανώς και είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μας» είπε, επισημαίνοτας ότι «για την προστασία του δικαιώματος της ασφάλειας όλων των πολιτών υπάρχει μία αναγκαία και μία ικανή συνθήκη. Η αναγκαία συνθήκη είναι η σωστή, οργανωμένη και επαγγελματική αστυνόμευση στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα (...) Η αστυνόμευση στις γειτονιές, από αστυνομικούς καλά εκπαιδευμένους, οι οποίοι θα γνωρίζουν τη γειτονιά, είναι απαραίτητη και προς αυτή την κατεύθυνση θα πιέσουμε την όποια ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». 

Παράλληλα έθεσε τους βασικούς άξονες της πολιτικής του:

1. Στήριξη της κοινωνίας. Η αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης στην πόλη, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης.

«Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην πόλη, και η επιστράτευση των δυνάμεων της αλληλεγγύης» είπε.

2. Η μάχη για την ποιότητα ζωής στις γειτονιές. «Είμαστε αντίθετοι με την λογική που συγκεντρώνει τους πόρους σε δήθεν "εμβληματικά" έργα του κέντρου, και αφήνει τις γειτονιές στην τύχη τους. Το τουριστικό και αρχαιολογικό κέντρο έχει ανάγκη από παρεμβάσεις. Αλλά παρεμβάσεις διαφορετικού είδους και άλλης κλίμακας από αυτές που έχουμε συνηθίσει, ώστε να διασφαλίζεται μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στο κέντρο και τις γειτονιές» τόνισε.

«Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό σχέδιο για πέντε μεγάλες αναπλάσεις στην Αθήνα. Η προώθησή τους είναι σήμερα ώριμη, αφού στην μελέτη τους έχουν ήδη εμπλακεί επιστημονικοί φορείς, ο Δήμος, οι συλλογικότητες και τα κινήματα των κατοίκων. Η υλοποίησή τους μπορεί να ξεκινήσει τμηματικά, με σταδιακή αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων και άνοιγμά τους στο κοινό. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι: Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, ο Βοτανικός, η περιοχή των Αμπελοκήπων, η περιοχή της Ρζούπολης, η ακαδημία Πλάτωνος» τόνισε.

«Το είπαμε και το ξαναλέμε, χρειάζεται η ανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας» συμπλήρωσε, προσθέτοντας: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα αντιταχθούμε σε κάθε σχέδιο που παραχωρεί την δραστηριότητα σε ιδιώτες επιχειρηματίες».

3. Στο επίκεντρο ο πολιτισμός και η καλλιτεχνική δημιουργία.

4. Οι παρεμβάσεις στην οικονομική ζωή, το εμπόριο, τον τουρισμό, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς.

Δεν θα δεχτούμε τα λουκέτα ως μία αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής που ψηφίζεται στη Βουλή και εφαρμόζεται στο Δήμο.

Ο κ. Σακελλαρίδης πρότεινε: Εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων  οφειλών προς τον Δήμο, κίνητρα για άνοιγμα νέων μαγαζιών σε υποβαθμισμένες περιοχές, να μπει ένα τέρμα στην κατασκευή πολυκαταστημάτων -τύπου Mall- τα οποία ερημώνουν τις τοπικές εμπορικές αγορές και να διαφαλιστεί η Κυριακάτικη αργία. 

Για το παραεμπόριο είπε ότι πρέπει να χτυπηθεί στα σημεία εισόδου των παράνομων προϊόντων στην χώρα και στις μεγάλες αποθήκες του κέντρου. «Η ανάπτυξη του τουρισμού στην Αθήνα, πρέπει να μπει σε εντελώς διαφορετική βάση» πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε έμφαση στις συνεργατικά εγχειρήματα και τους συνεταιρισμούς». 

5. Η δράση του δήμου στο πεδίο της δημοκρατίας, της συμμετοχής και των δικαιωμάτων.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξή μας είναι να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, κάθε αίτημα που υπογράφεται από 500 κατοίκους, ή το ζητάει μια δημοτική κοινότητα και δεν αντιβαίνει στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, μια κοινότητα υποχρεούται να συζητήσει οποιοδήποτε αίτημα, εφόσον αυτό υπογράφεται από 200 κατοίκους» είπε προσθέτοντας: «Δέσμευσή μας είναι επίσης η μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων  και ρόλων, με παράλληλη αναβάθμιση των προέδρων δημοτικών κοινοτήτων». 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία.