Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην θεωρία του για «μαϊμού» έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου η κυβέρνηση να  να εκμεταλλευτεί το γεγονός προεκλογικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξέφρασε αυτή την άποψη στην συνέντευξη του στην εφημερίδα REAL χθες και αλλά στελέχη επικεντρώθηκαν σε αυτό το σενάριο. 

«Εθνικό είναι ότι είναι αληθές είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Και η αλήθεια βρίσκεται στο ότι από το 2010, η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από οποιαδήποτε έξοδο στις αγορές. Δανείζεται από διεθνείς οργανισμούς και κράτη και ο μόνος δανεισμός εκτός Μνημονίων είναι με τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία «στεγνώνουν» ακόμη περισσότερο την πάνστεγνη αγορά. Αυτό που κατήγγειλε ο Τσίπρας είναι ότι, αντί για μία έξοδο επιθυμητή και παρόμοια με όσες γίνονται σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει προεκλογικά με ένα μικρό ποσό, της τάξης των 2-3 δισ. ευρώ, με μια προσυμφωνία που θα θυμίζει το περίφημο SWAP Σημίτη το 2001, μόνο και μόνο για να στηθεί ένα προεκλογικό σκηνικό που θα αναστηλώσει το καταστραμμένο success story Σαμαρά». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την επιχειρηματολογία του σε πληροφορίες που έχει από κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης και τις οποίες πληροφορήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της πολυήμερης περιοδείας του στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ μελετά τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και ισχυρίζεται ότι μία έξοδος στις αγορές στις αρχές Μαΐου είναι αδύνατη. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικεντρώνονται σε εκείνο το διάστημα  αφού τότε αναμένεται  να επιχειρηθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού σεναρίου. 

Στόχος των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδυναμώσουν ένα τέτοιο σενάριο λέγοντας εκ των προτέρων ότι είναι ανέφικτο έως αδύνατο. 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου επικαλούνται μάλιστα ξένα Ινστιτούτα τα οποία έχουν κάνει προβλέψεις για μη βιώσιμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. 

«Οι προβλέψεις δυσκολεύουν το προεκλογικό στήσιμο μιας «μαϊμού» εξόδου. Το Bloomberg, που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξηγήσει με αναλύσεις για ποιον λόγο δεν είναι εφικτή μια έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Επίσης, το Ινστιτούτο Μπρούγκελ, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι δεν είναι βιώσιμη μια τέτοια έξοδος. Χωρίς μια γενναία, ουσιαστική και δίκαιη ρύθμιση του χρέους, που σημαίνει «κούρεμα» του χρέους, δεν είναι δυνατή ούτε η επιστροφή στην ανάπτυξη, ούτε η βιώσιμη έξοδος στις αγορές έλεγαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου.