current views are: 1

18 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση14:59

Οι περισσότερες εκλογικές «μάχες» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο

Με ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών, δυο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες, τα κόμματα. 

Δημοσίευση 14:59’
αρθρο-newpost

Με ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών, δυο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες, τα κόμματα. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Με ανάμεικτα και αντιφατικά συναισθήματα μπαίνουν στην τελική ευθεία των εκλογών, δυο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες, τα κόμματα. Τα κομματικά επιτελεία διατυπώνουν συγκρουόμενες εκτιμήσεις και προβλέψεις ως προς την έκβαση των εκλογών, πόσο μάλλον που η εικόνα ολόκληρης της χώρας δεν εμφανίζεται ενιαία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις η εικόνα δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά, τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες. 

Μέχρι στιγμής οι Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μπουτάρης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Γιάννης Σγουρός, Απόστολος Τζιτζικώστας εξακολουθούν να διατηρούν προβάδισμα έναντι των αντιπάλων τους και δημιουργούν πολλές συζητήσεις στα ενδότερα των κομμάτων. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών στις δημοσκοπήσεις, οι περισσότερες «μεγάλες μάχες» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, ενώ είναι ερωτηματικό εάν θα υπάρξουν εκπλήξεις, διότι η αποφασιστικότητα του εκλογικού σώματος είναι χαμηλή και ενδεχομένως να υπάρξουν μεταβολές ακόμη και την ύστατη στιγμή. 

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αθηναίων η υποψηφιότητα του Άρη Σπηλιωτόπουλου έχει ακόμα προβλήματα, καθώς ο αντάρτης Νικήτας Κακλαμάνης εξακολουθεί να δημιουργεί αντισυσπείρωση. Στο Δήμο Θεσσαλονίκης εξακολουθεί και προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Γιάννης Μπουτάρης και γενικώς ο Σταύρος Καλαφάτης δείχνει να μην πολυπιστεύει ότι μπορεί να κάνει την ανατροπή. 

Η κατάσταση είναι αρκετά περίεργη και στις περιφέρειες Αττικής, όπου ο Γιάννης Σγουρός περισσότερο νοιάζεται για την απήχηση της Ρένας Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, παρά για τον Γιώργο Κουμουτσάκο που έχει ιδιαίτερα χαμηλή αναγνωρισιμότητα.

Επίσης, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόβλημα έχει και ο Γιάννης Ιωαννίδης, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας στηρίζεται από ένα σύστημα νεοδημοκρατών, αλλά και στελεχών που ομνύουν πίστη στον Παναγιώτη Ψωμιάδη

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού επικρατεί μια έκδηλη ανησυχία σε ό,τι αφορά την έκβαση των εκλογών στους δυο μεγάλους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην περιφέρεια Αττικής, όπου θα κριθεί και «η πολιτική εντύπωση» της αναμέτρησης. 

Στις συζητήσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ ήδη γίνονται αναφορές λάθη, παραλείψεις και άστοχες κινήσεις, τα οποία (κατά την έκφραση ηγετικού στελέχους της ΝΔ) «μετέτρεψαν μια εύκολη για εμάς αναμέτρηση σε ντέρμπι με άγνωστο αποτέλεσμα». 

Πολλοί στη ΝΔ μιλούν ήδη για έλλειψη ενιαίας διεύθυνσης του εκλογικού αγώνα, για άστοχες επιλογές υποψηφίων και για λάθη στην προεκλογική τακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ αναπτύσσει ήδη μια στρατηγική δεύτερου γύρου, η οποία φαίνεται να λείπει προς το παρόν. Σε αυτό όμως δεν φταίνε μόνο οι επιλογές της ηγεσίας της: φταίει και η συγκυρία

Από τη στιγμή που το πολιτικό κλίμα σχεδόν μονοπωλείται από την υπόθεση της τρόικας και των διαπραγματεύσεων, είναι εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα.

Αυτήν τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει σαφής και ενιαία εικόνα για ολόκληρη τη χώρα και το σύνολο των περιφερειών. Στη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα ότι θα αποκομίσουν σχεδόν ίδιο αριθμό περιφερειών από αυτές που είχαν κερδίσει το 2010 –ίσως να κερδίσουν και μια ή δυο παραπάνω- ώστε να αντισταθμίσουν σε εντυπώσεις την (πιθανή) απώλεια της περιφέρειας Αττικής και των δήμων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. 


σχετικα αρθρα