current views are: 1

18 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση17:12

Πώς θα μοιραστούν τα 2,9 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την τρόικα έπεια από τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των περασμένων ημερών. 

Δημοσίευση 17:12’
αρθρο-newpost

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την τρόικα έπεια από τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των περασμένων ημερών. 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με την τρόικα έπεια από τον μαραθώνιο διαπραγματεύσεων των περασμένων ημερών. 

«Έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε» δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις «κόκκινες γραμμές» που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015. Για την εξειδίκευση όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς. 

Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος, επίσης του ΥΠΟΙΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται στη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών ανέρχεται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Από αυτά, το ένα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί στο δημόσιο χρέος, άλλο ένα δισ. στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, 370 εκατ. ευρώ προς τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, 500 εκατ. ευρώ για το κοινωνικό μέρισμα και 20 εκατ. ευρώ για τους αστέγους. Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι τα ποσά θα καταβληθούν εντός του Μαΐου στους πολίτες. 

Επικρότησαν τη συμφωνία Σαμαράς, Στουρνάρας, Βενιζέλος

Διάχυτη ήταν η ικανοποίηση των κυβερνητικών εταίρων και του ΥΠΟΙΚ για τη συμφωνία με τους δανειστές.

Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση, το πετυχαίνουμε τώρα. Είχαμε υποσχεθεί πρωτογενές πλεόνασμα, το καταφέραμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του πλεονάσματος για να ανταμειφθούν οι θυσίες του λαού. Αυτό κάνουμε τώρα» είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

«Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών καταφέραμε να βελτιώσουμε την οικονομία σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και να πετύχουμε αρκετά θέματα μέσα σε αυτή την έκθεση» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας.

Την επίτευξη της συμφωνίας επικρότησε από τις Βρυξέλλες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. «Εφόσον επήλθε συμφωνία σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους» δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή συμφωνία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να γίνει αντιληπτό ότι το χρέος είναι βιώσιμο και απολύτως ειδική περίπτωση, καθώς το 80% κατέχεται από την ΕΚΤ, την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.


σχετικα αρθρα