current views are: 1

19 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση04:59

Οι φόβοι, οι ελπίδες και το νέο στοίχημα της κυβέρνησης

Στο επόμενο κεφάλαιο περνά ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα. 

Δημοσίευση 04:59’
αρθρο-newpost

Στο επόμενο κεφάλαιο περνά ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Στο επόμενο κεφάλαιο περνά ο στρατηγικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη με την τρόικα. 

Οι ανακοινώσεις του κ. Σαμαρά, οι οποίες θα εξειδικευτούν στις επόμενες ημέρες, ήταν το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης σκληρής διαπραγμάτευσης, από την οποία η Ελλάδα όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, κατάφερε να βγει χωρίς μεγάλες απώλειες, παρά τα απαράδεκτα αιτήματα που έθετε κάθε φορά η τρόικα. 

Τα επόμενα βήματα στον οδικό χάρτη της κυβέρνησης είναι: η επίτευξη λύσης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η απεμπλοκή από την τρόικα και τα μνημόνια (πιθανότατα ο θρασύς Πολ Τόμσεν και οι εκπρόσωποι των άλλων δύο δανειστών της χώρας να μην ξανακάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα) και τέλος η επιστροφή στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας.  

Σε αυτό το πλαίσιο, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: όπως σημείωσε στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού «μεταξύ 1ης και 23ης Απριλίου αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 10,1δισ. ευρώ, αλλά και η πολιτική δήλωση στήριξης από την πλευρά των εταίρων μας». 

Στη δήλωση αυτή, έλεγε, θα αναφέρεται ότι η Ελλάδα όχι μόνο έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο δημοσιονομικό κομμάτι, αλλά έχει προχωρήσει και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει ήδη έτοιμο το μηχανισμό και τις λίστες με τους αποδέκτες του ποσού που θα αναδιανεμηθεί, ώστε όταν γίνει η σχετική ανακοίνωση, την επόμενη ακριβώς ημέρα να πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα, που όπως υπενθυμίζουν τα κυβερνητικά στελέχη, η τρόικα τον Δεκέμβριο αμφισβητούσε ότι θα υπάρξει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σήμερα μιλά για «λογιστικό τρυκ», θα φθάσει τα 3 δισ. ευρώ. 

Από αυτά τα 525 εκ. θα αναδιανεμηθούν ως κοινωνικό μέρισμα στα φτωχά στρώματα (σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost.gr θα αφορά αυτούς που «λογιστικά» είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και εκτιμάται ότι θα καλύψει το σύνολο σχεδόν των χαμηλοσυνταξιούχων, τους ένστολους (με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ), τους άστεγους και κάποιες άλλες κατηγορίες. 

Άλλο 1 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου (συνολικά μέσα στο 2014 θα αποπληρωθούν χρέη 2,8 δισ. ευρώ) και 380εκ. ευρώ θα καλύψουν τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, γεγονός που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να δουν κάποιες μικρές αυξήσεις στους μισθούς τους και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανασάνουν.  

Αν προστεθεί και το 1 δισ. ευρώ που θα πάει για την αποπληρωμή του χρέους, συνολικά το πλεόνασμα θα φθάνει τουλάχιστον τα 2,9 δισ. ευρώ. «Και όλα τα παραπάνω τα πετυχαίνουμε με δικά μας χρήματα και όχι με δανεικά» σημείωνε στο Newpost.gr o στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, υπενθυμίζοντας ότι αν δεν είχε καλυφθεί ήδη ο στόχος για 2,7 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 πλέον, η τρόικα δεν θα προχωρούσε ποτέ σε αναγνώριση του πλεονάσματος για το 2013, καθώς η όποια διαφορά προέκυπτε θα καλύπτονταν από την τσέπη των δανειστών μας. 

Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν εφησυχάζουν σε καμία περίπτωση, με τον πρωθυπουργό να στέλνει το μήνυμα χθες το βράδυ από το βήμα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ότι «αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια, θα ξανακυλήσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο δώσαμε μάχες να ξεκολλήσουμε». 

Σε οικονομικό επίπεδο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα είναι συγκεκριμένος: μείωση φορολογικών βαρών (ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει στην απόφασή του για ενιαίο φόρο 15% στις επιχειρήσεις και για μείωση του ΦΠΑ και στις άλλες κατηγορίες), περαιτέρω μείωση ενεργειακού κόστους, αποκατάσταση ρευστότητας, μείωση της γραφειοκρατίας και απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας. 

Πολιτικά ο πρωθυπουργός θα κινηθεί πάνω σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Η φράση «Νέα Ελλάδα» που χρησιμοποίησε χθες ο κ. Σαμαράς τόσο στη δήλωσή του μετά την επίτευξη της συμφωνίας, όσο και στην βραδινή ομιλία του προς τους εξαγωγείς, μόνο τυχαία δεν ελέχθη, καθώς προϊδεάζει για το πώς σχεδιάζει ο ίδιος την πολιτική του πορεία. 

Ο άλλος άξονας αφορά το «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» με τον ΣΥΡΙΖΑ και την απομόνωσή του στο πολιτικό περιθώριο. Ο πρωθυπουργός έδειξε δημόσια την ενόχλησή του με τη στάση που κράτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά το θεσμικό του ρόλο, τόσο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, όσο και μετά την επίτευξη της συμφωνίας.  

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς δεν μάσησε τα λόγια του και έκανε λόγο για «προσπάθεια υπονόμευσης», για «γνωστούς κύκλους», αλλά και για «γνωστούς σχεδιασμούς», οι οποίοι στο τέλος απέτυχαν και διαψεύστηκαν όσοι είχαν επενδύσει στην αποτυχία της Ελλάδας.


σχετικα αρθρα