Σε συμπληγάδες βρίσκεται ο πρωθυπουργός που μέχρι τις 15 Απριλίου πρέπει να έχουν αποφασιστεί και καθοριστεί τα νέα μέτρα που μας υποχρεώνει το μνημόνιο να λάβουμε ύψους 15 δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι λίγα μόλις 24ωρα μετά τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ο έλληνας πρωθυπουργός καλείται να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις οι οποίες όμως προβλέπουν σύγκρουση του ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΣΟΚ. Συνδικαλιστές για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι για το ενιαίο μισθολόγιο που ενοποιεί τους μισθούς προς τα κάτω, αλλά και με πολλούς υπουργούς να ζητούν πλέον ανοικτά αποφάσεις και για το κυβερνητικό σχήμα.

Πολλοί ,μάλιστα εξ αυτών σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός χρειάζεται να κάνει μια επανεκκίνηση όλων των δεδομένων που υπάρχουν στην κυβέρνησή του, υποστηρίζει ο υπουργός επικρατείας και επενδύσεων κ. Χάρης Παμπούκης που έχει εισηγηθεί στον κ. Παπανδρέου τις απόψεις του.

Στο ίδιο κλίμα και η υπουργός απασχόλησης Λούκα Κατσέλη η οποία θέτει κόκκινες γραμμές στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και ταυτόχρονα στο ζήτημα της νέας επανεκκίνησης που χρειάζεται όπως λέει το κυβερνητικό σχήμα. Μαζί με τους δύο αυτούς υπουργούς την ίδια άποψη εκφράζουν και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης  όπως η Άννα Διαμαντοπούλου ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στις συζητήσεις που γίνονται μακριά από κάμερες και φώτα δημοσιότητας, οι υπουργοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις «ταχύτητες» της κυβέρνησης και γι αυτό επισημαίνουν ότι  είναι ανάγκη να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό που θα δίνουν νέο «αέρα» στη κυβέρνηση.  ο κ. Παπανδρέου δεν ανοίγει τα χαρτιά του, ωστόσο όμως σίγουρο θεωρείται πλέον πως κάθε μέρα που περνάει, δεν θα είναι ίδια με την προηγούμενη αφού όλοι διαπιστώνουν τα αγκάθια πάνω στα οποία πατά η κυβέρνησή του.

Από τις μέχρι τώρα εισηγήσεις που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός ο οποίος κρατά καλά κρυμμένα μυστικά, είναι να προχωρήσει σε έναν ευρύ ανασχηματισμό σπάζοντας το υπουργείο οικονομικών στα δύο και δημιουργώντας ένα υπερ-υπουργείο που θα το ονομάσει «υπουργείο προϋπολογισμού», τοποθετώντας εκεί ένα στέλεχος δίπλα στον κ. Παπακωνσταντίνου που θα έχει την ευθύνη για τα έσοδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον ικανό άτομο για αυτή τη θέση είναι ο Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος όμως εμφανίζεται ενοχλημένος για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πιθανή υπουργοποίησή του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται «βοηθός» του Γ. Παπακωνσταντίνου για να γίνει σε περίπτωση που αποφασιστεί από τον κ. Παπανδρέου αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τα έσοδα του κράτους.

Άλλοι υπουργοί ωστόσο πιστεύουν πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αλλάξει και τη δομή της κυβέρνησής του. Ένας εξ αυτών ο Κ. Σκανδαλίδης που πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει πλέον άλλα χαρακτηριστικά από τη στιγμή μάλιστα που βρισκόμαστε σε «πόλεμο» λόγω της κατάστασης με την τρόικα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως είναι σίγουρο όπως διαβεβαιώνουν συνομιλητές του, πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδηλώσει τις αποφάσεις του. Σε ποιο επίπεδο λίγοι , ελάχιστοι γνωρίζουν, αλλά όλοι πάντως παραδέχονται ότι δεν θα παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια.