Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Ισχυρό όχημα ανάπτυξης της χώρας», χαρακτήρισε το λιμάνι του Πειραιά ο πρωθυπουργός, κατά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ COSCO και ZTE, καθώς όπως είπε μπορεί να γίνει ένας πολύ σημαντικός παγκόσμιος κόμβος δικτύου μεταφορών. 

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει στρατηγικά σχέδια υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών, που θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομίας», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος χαιρέτισε τη συνεργασία των δύο κινεζικών κολοσσών, οι οποίοι όπως είπε «δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε αυτό το πλαίσιο σταθερότητας και εμπιστοσύνης που χτίζουμε στη χώρα».

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για μακροπρόθεσμο σχέδιο, με επόμενη φάση επένδυσης την κατασκευή κέντρου επιστροφών και επισκευών για τη ΝΑ Ευρώπη και τη μετεξέλιξή του σε κέντρο συναρμολόγησης.

Η σημερινή συμφωνία αφορά τη λειτουργία του νέου διαμετακομιστικού κέντρου (transit and logistics hub) της κινεζικής ZTE Corporation, που θα φιλοξενείται στους χώρους της θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά. 

Η ZTE θα συγκεντρώνει στο Ικόνιο τα προϊόντα της που εισάγονται από την Ασία και θα τα προωθεί από εκεί μέσω των ελληνικών σιδηροδρόμων στην ευρωπαϊκή αγορά. 

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, γιατί και ο δικός μου ο λόγος και ο δικός του ήταν σπάθι», είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να σπάσουν το πρόβλημα της ανεργίας.  

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Κίνας δήλωσε πεπεισμένος ότι η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας θα προσελκύσει νέους επενδυτές και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. «Αυτή η επένδυση θα δώσει win win αποτελέσματα», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας επίσης ότι «σαν κινέζος πρέσβης ονειρεύομαι οι κινεζικές επιχειρήσεις να κάνουν κι άλλες επενδύσεις όχι μόνο στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στις γύρω περιοχές, πανεπιστήμια να δέχονται κινέζους φοιτητές, τουρίστες από τη χώρα μου να έρχονται στην Ελλάδα». Ο κινέζος διπλωμάτης έκλεισε την ομιλία του με στίχους από τα «Παιδιά του Πειραιά».

Ο κινεζικός όμιλος ZTE Corporation είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως κινητών τηλεφώνων και ο πέμπτος μεγαλύτερος στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού υλικού. Η αρχή της συμφωνίας είχε γίνει το 2013 στο ταξίδι που είχε κάνει ο πρωθυπουργός στην Κίνα, οπότε και είχε συναντηθεί με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Μέχρι σήμερα ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς με τα προϊόντα της ZTE γινόταν μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία.