Ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, όπως για παράδειγμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, νομική προσωπικότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Ύστερα από συνεχείς και σκληρές διετείς διαπραγματεύσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, επήλθε συμφωνία επί του κειμένου του σχετικού κοινοτικού Κανονισμού.

Τη μεγάλη της ικανοποίηση εξέφρασε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, αρμόδια εισηγήτρια του ΕΚ για τον εν λόγω κανονισμό που αφορά όχι μόνο την απόκτηση νομικού καθεστώτος, αλλά και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων τους.

Η Μ. Γιαννάκου δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη συνεργασία της και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων από την ελληνική Προεδρία και τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα, όπως επίσης και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο Επίτροπο Μ. Σέφκοβιτς. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ ο νέος Κανονισμός θα αποτελέσει μία ποιοτική αναβάθμιση για την ευρωπαϊκή αντιπροσωπευτική δημοκρατία, καθώς θα ενδυναμώσει τον ουσιαστικό ρόλο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και θα οδηγήσει στην εξισορρόπηση των εθνικών και των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Οι κυριότερες καινοτομίες του νέου κανονισμού είναι οι εξής:

- η θέσπιση ευρωπαϊκής νομικής προσωπικότητας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων, η ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους με τις νόμιμες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται

- η βελτίωση του ελέγχου του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών και αξιών, όπως καθορίζονται στις Συνθήκες για την Ευρωπαϊκή Ένωση

- η επαλήθευση των κριτηρίων για τη χορήγηση του ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος, η καταχώριση στο μητρώο και η ενδεχόμενη διαγραφή από το μητρώο των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιείται από ανεξάρτητη αρχή μετά από γνωμοδότηση μιας επιτροπής ανεξαρτήτων προσωπικοτήτων (επιτροπή σοφών)

- η αυξημένη ευελιξία για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα , το ανώτατο όριο δωρεάς από φυσικά ή νομικά πρόσωπα θα αυξηθεί σε 18.000 ευρώ, ενώ τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα μη χρησιμοποιηθέντα κεφάλαια για την επόμενη χρονιά , ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο , ιδίως ενόψει των εκλογών.

Στην ανακοίνωσή της Μ. Γιαννάκου επισημαίνεται ότι το σχέδιο Κανονισμού δεν θα προκαλέσει αύξηση του μεριδίου του προϋπολογισμού της ΕΕ που διατίθεται για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα .

Ο νέος Κανονισμός θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Απρίλιο και εν συνεχεία από το Συμβούλιο, ώστε να τεθεί σε ισχύ.