current views are: 1

19 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση20:12

Τρόικα: Σταθεροποιείται η οικονομία – Επετεύχθη ο στόχος για πλεόνασμα το 2013

Στη δημοσιότητα δόθηκε νωρίς το βράδυ το κείμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας (staff level agreement).

Δημοσίευση 20:12’
αρθρο-newpost

Στη δημοσιότητα δόθηκε νωρίς το βράδυ το κείμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας (staff level agreement).

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας (staff level agreement).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η τρόικα και η κυβέρνηση «έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης».

Στο κείμενο αναφέρεται η ελληνική οικονομία  σταθεροποιείται και «είναι έτοιμη για μία βαθμιαία ανάκαμψη της ανάπτυξης». Παράλληλα, η τρόικα προσθέτει ότι «οι τιμές προσαρμογής και ο πληθωρισμός παραμένουν πολύ κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναγνωρίζουν εξάλλου πως ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 έχει επιτευχθεί, ενώ όπως σημειώνουν, «ένα μικρό μέρος αυτής της υπερ- απόδοσης θα μεταφερθεί στο 2014». 

Εκτιμούν ότι η χώρα θα πετύχει και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, δεδομένου ότι θα τηρηθούν τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί. 

«Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τις πολιτικές που απαιτούνται για την επίτευξη-στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015 στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης των φορολογικών μέτρων κατά περίπτωση, όπως της εισφοράς αλληλεγγύης», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η τρόικα διαπιστώνει πρόοδο, ούτως ώστε οι ελληνικές αρχές όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «να βελτιώσουν και να αναπτύξουν την ελληνική οικονομία και να συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο και πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Δεσμεύονται ακόμα να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων του ΟΟΣΑ σε τομείς όπως της επεξεργασίας τροφίμων, του τουρισμού, των δομικών υλικών και του εμπορίου», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση.

Εξάλλου, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά όπως αναφέρεται «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να τις εφαρμόσουν σταδιακά το τρέχον έτος».

Η τρόικα εκτιμά ακόμα πως η ανταγωνιστικότητα θα ενισχυθεί περαιτέρω από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, όπως τον εξορθολογισμό των πολιτικών τιμολόγησης, τη διάσπαση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο οντότητες πριν την ιδιωτικοποίηση, και την έναρξη μιας θεμελιώδους μεταρρύθμισης στην αγορά φυσικού αερίου. 

Ωστόσο η τρόικα επισήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν ένα αρκετά υψηλότερο ποσό για να ανακεφαλαιοποιηθούν από ότι προβλέπουν οι ελληνικές αρχές, ιδίως εάν δεν διευθετηθεί σύντομα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έπειτα και από την ανακοίνωση της τρόικας οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται και επίσημα, και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αυτό αναμένεται να γίνει «τις επόμενες εβδομάδες», αφού εγκρίνουν και τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ και το Eurogroup.

Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΔΝΤ για τη συμφωνία (στα αγγλικά)  


σχετικα αρθρα