Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Μάχη με το χρόνο αλλά και με τις ενστάσεις των “παπανδρεϊκών” στελεχών που αντιτίθενται στις ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δίνει η δικομματική κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. 

Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις και προκειμένου το σύνολο των διατάξεων να έχει εγκριθεί μέχρι την 1η Απριλίου, όταν και συνεδριάζει το Eurogroup στην Αθήνα, η κυβέρνηση προτίθεται να επιλέξει, εκ νέου, τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ούτως ή άλλως ο χρόνος δεν φτάνει για τις... παραδοσιακές κοινοβουλευτικές διαδικασίες καθώς το σχέδιο νόμου δεν είναι έτοιμο στο σύνολό του, η Βουλή θα είναι κλειστή, λόγω εθνικής εορτής, Δευτέρα και Τρίτη και, συνεπώς, στην καλύτερη των περιπτώσεων το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο την Τετάρτη 26 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδιο επιτροπή της Βουλής και την επομένη στην ολομέλεια όπου και πρόκειται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα.  

Μετά τις αντιδράσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο νόμου δεν θα περιέχει εν τέλει ένα και μόνον άρθρο αλλά δύο ή τρία καθώς το ένα κεφάλαιο θα αφορά στις τράπεζες, το άλλο τις διαρθρωτικές αλλαγές και τη λίστα του ΟΟΣΑ ενώ, εφόσον επιλεγεί, ξεχωριστό άρθρο θα αποτελέσουν οι φορολογικές διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό, αν και όχι τόσο... απόλυτα όσο με την λογική του ενός και μόνον άρθρου, οι βουλευτές θα κληθούν να πάρουν συγκεκριμένη και ρητή στάση έναντι της συμφωνίας, την οποία κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτήριζαν ως μη διαπραγματεύσιμη. “Η διαπραγμάτευση έγινε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, μάλιστα οι βουλευτές συμμετείχαν, θέτοντας προτάσεις και κόκκινες γραμμές” σημείωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος, καταλήγοντας πως “νέα διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και Βουλής δεν μπορεί να υπάρξει... η συμφωνία έκλεισε”.  

Το ζήτημα που λειτούργησε καταλυτικά προκειμένου να εγκαταλειφθεί το σενάριο του ενός άρθρου ήταν, όπως προκύπτει, το ζήτημα των τραπεζών. Αποτυπώθηκε, άλλωστε, εμφατικά με την κοινοποίηση της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.  

Κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού αλλά και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που εκείνη την ώρα συσκέπτονταν στο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε, από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν τον πρώην Πρωθυπουργό προκειμένου να τον ενημερώσει για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, κυρίως, για το ζήτημα των τραπεζών. Η στάση Παπανδρέου δεν μεταβλήθηκε, αν και συνομιλητές του διέρρευσαν τη φράση ότι ο ίδιος ουδέποτε υπονόμευσε την προσπάθεια της χώρας. Ωστόσο, για το ζήτημα των τραπεζών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού δει το σύνολο των σχετικών διατάξεων.  

Η χθεσινή επικοινωνία μεταξύ Παπανδρέου και Στουρνάρα δεν αποτέλεσε, απλώς, κίνηση αβροφροσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης. Κάθε άλλο! Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αλλά και με κοινό στόχο την... επιβίωση της κυβέρνησης, δεν επιθυμούν να μετατραπεί ο πρώην Πρωθυπουργός σε ρυθμιστικό παράγοντα. Επιδιώκουν, συνεπώς, να τον φέρουν αντιμέτωπο με την ευθύνη ενός ενδεχόμενου κοινοβουλευτικού ατυχήματος.

Αν και εικάζεται ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να μεταβάλλει στάση, επιδίωξη των δύο ανδρών είναι να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ώστε οι “παπανδρεϊκοί” να στηρίξουν την κυβερνητική ρύθμιση. Με άλλα λόγια, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θεωρούν ως απολύτως ανεκτή μια διαφοροποίηση του πρώην Πρωθυπουργού (σ.σ. Όπως έπραξε και στο ζήτημα της παράτασης των αδειών λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών), αρκεί βέβαια τα υπόλοιπα στελέχη επιρροής του κ. Παπανδρέου να μείνουν εντός γραμμής...