Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να πανηγυρίζει για την συμφωνία της με την τρόικα και το μοίρασμα μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους ο ΣΥΡΙΖΑ περνά στην επικοινωνιακή αντεπίθεση και αναδεικνύει με στοιχεία  το που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία σήμερα αλλά και τα λάθη της τρόικας. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονταν στην εκτίμηση που έκανε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης στο πλαίσιο του ΔΝΤ που μιλάει για τα τρία μεγάλα ιστορικά λάθη του ΔΝΤ και ανάμεσα σ΄ αυτά τα τρία είναι η αστοχία και η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος ενώ τα άλλα δύο αφορούν την Αργεντινή και την Ασιατική κρίση.   

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνος Κουρουπλής σε ανακοίνωση του τόνισε μάλιστα ότι «Από την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του ΔΝΤ προκύπτει με σαφήνεια το εξής συμπέρασμα: Οι επίσημες προβλέψεις του Ταμείου για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, που εκ των υστέρων αποδείχτηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες, δεν ήταν αποτέλεσμα εσφαλμένης οικονομικής ανάλυσης, αλλά πολιτικής μεθόδευσης. 

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στις αρχές της εβδομάδας και ερευνά τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε 103 χώρες για την περίοδο 1990-2011, διαπιστώνει πως αυτές είναι σε γενικές γραμμές ορθές. Εξαίρεση αποτελούν τα προγράμματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που αφορούν και τα υψηλότερα ποσά, όπως της Ελλάδας, όπου οι προβλέψεις είναι υπεραισιόδοξες, ιδίως όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ είναι σε θέση να κάνει ακριβείς προβλέψεις, αλλά μόνο όταν θέλει. 

Όταν αποκαλύφθηκε το «λάθος» του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, μιλούσαμε για εγκληματική ανικανότητα. Μετά την έκθεση αυτή, δικαιούμαστε να μιλούμε για δόλο. Δόλο που είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική κατάρρευση, την εθνική κατάπτωση και τη συλλογική κατάθλιψη. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις ήξεραν ότι το πρόγραμμα δανεισμού «δεν βγαίνει». Το ήξεραν και όλοι οι ανεξάρτητοι οικονομικοί αναλυτές. Σήμερα αποδεικνύεται ότι το ήξερε και το ΔΝΤ. Στα αλήθεια προσπαθούν οι κυβερνώντες να πείσουν ότι ήταν οι μόνοι ανυποψίαστοι;» 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου ανέδειξαν ακόμα στην έρευνα του ΟΟΣΑ που αναφέρει ότι μία στις πέντε ελληνικές οικογένειες αδυνατεί να αγοράσει τρόφιμα και έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα την πραγματική συμφωνία. 

«Θα υπάρχουν ομαδικές απολύσεις και για πότε  αναρωτήθηκε ο Πάνος Σκουρλέτης. Θα δοθεί η δυνατότητα στους μακροχρόνια ανέργους να προσλαμβάνονται με τον κατώτατο μισθό;  Από την μία έχουμε μείωση των εργοδοτικών εισφορών, από την άλλη επαναπροσλαμβάνονται μακροχρόνια άνεργοι με 586 ευρώ. Είναι αυτός ένας επικίνδυνος μηχανισμός που διαλύει τα εισοδήματα και τις εργασιακές σχέσεις;».