Με πολλές απορίες προσέρχονται σήμερα το πρωί  στο Πεντάγωνο τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, προκειμένου να ενημερωθούν από τον υπουργό  Δημήτρη Αβραμόπουλο για την πολύ σημαντική συμφωνία που πέτυχε  με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ι. Σάφα επιλύοντας ένα πρόβλημα που χρόνιζε και δεν διαφαίνονταν  ούτε από τους πιο αισιόδοξους ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί. 

Παρών στην ενημέρωση θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που εμπλέκεται στην υπόθεση. 

Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα  2,7 δις ευρώ και αντί να έχει παραλάβει έως τώρα  τέσσερα ολοκαίνουργια υποβρύχια τύπου 214  ,  έχει παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μόλις ένα... Γεγονός που δημιουργούσε σημαντικό πρόβλημα στην άμυνα της χώρας. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μεσολαβήσει η κατασκευάστρια και υπόχρεα  γερμανική εταιρία να πουλήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που ήταν στην ιδιοκτησία της , στο Ι. Σάφα. Επιπλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ανεβάσει κατά ένα δις τη συμφωνία με το νέο ιδιοκτήτη των Ελληνικών ναυπηγείων προκειμένου αντι να εκσυγχρονιστούν τα δύο υποβρύχια  209 να «κτιστούν» από την αρχή. 

Με τη συμφωνία αυτή, που πέτυχε  ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος , τα  τέσσερα υποβρύχια  «ΠΙΠΙΝΟΣ», «ΜΑΤΡΩΖΟΣ», «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ», που έχουν κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία  Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ)  πέρασαν πλέον  στην ιδιοκτησία του  Ελληνικού  Πολεμικού Ναυτικού. 

Το ΓΕΝ  θα αναλάβει  με τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους, των οποίων η απασχόληση διασφαλίζεται πλήρως, την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν σε αυτά. 

Το κόστος των εργασιών που απομένουν , όπως έχει επισημάνει ο Δ. Αβραμόπουλος , υπάρχουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του υπουργείου  Εθνικής Άμυνας. 

Να θυμίσουμε ότι ο ιδιοκτήτης των υποβρυχίων είχε κλείσει ουσιαστικά τα ΕΝΑΕ , απαιτούσε να του δοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να  παραδώσει τα τέσσερα υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό. 

Τώρα για το ποιο θα είναι το μέλλον στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια αυτά , είναι θέμα συνολικά της κυβέρνησης και όχι του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ωστόσο θα υπάρχει ο χρόνος στην κυβέρνηση, όπως λέγεται,  για να επιχειρηθεί εξεύρεση μίας βιώσιμης λύση για τα ΕΝΑΕ. 

Γ. Κοκ.