Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η συμφωνία με την τρόικα, έπειτα από έναν «μαραθώνιο» διαπραγματεύσεων, αποτελεί το πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο της κυβέρνησης προς τα δύο μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει για την «ανάσταση» της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτο βήμα είναι η κοινοβουλευτική επικύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές.  Ο χρόνος τρέχει και γι' αυτό η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να περάσει από τη Βουλή όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τις ρυθμίσεις από τη Βουλή. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο «έβγαλε» ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε τρία νομοσχέδια, αν και προς το παρόν, ο αριθμός των επιμέρους άρθρων παραμένει άγνωστος.

Eπόμενος σταθμός είναι το Eurogroup της 1ης Απριλίου που θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικό έδαφος, στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση θα εξεταστεί η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως επανέλαβε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν

Έπειτα από μερικές ημέρες, κάπου μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του ίδιου μήνα αναμένονται τα πολυαναμενόμενα στοιχεία της Eurostat που θα επικυρώσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αποτελεί «κλειδί» για την πορεία των εξελίξεων. Στο ίδιο, κρίσιμο χρονικό σημείο, αναμένεται και επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, που αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού εάν όλα πάνε καλά θα ανοίξει τον δρόμο για τα δύο μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης: Την έξοδο στις αγορές και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας έχει προβλέψει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2014 και θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις για το εάν θα ειναι στο πρώτο ή στο δεύτερο εξάμηνο. Ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε προ ημερών ότι η έκδοση ομολόγων θα γίνει πριν από το Μάιο, ενώ δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ τοποθετεί την εξέλιξη αυτή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, απόρροια της πτώσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Η πρώτη έκδοση, πριν από τις ευρωεκλογές, θα έχει «πιλοτικό» χαρακτήρα και θα δείξει την αντίδραση των αγορών ενόψει της συνέχειας, με στόχο φυσικά, το τέλος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού στήριξης.

Για το «καυτό» ζήτημα του δημόσιου χρέους, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η σχετική συζήτηση από τα μέσα του έτους, αφού θα χρειαστεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για τη «χρυσή τομή» που αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο από το τούνελ. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τοποθετήσει την έναρξη των συζητήσεων από τον Σεπτέμβριο, όμως στόχος του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό να γίνει νωρίτερα. 

Οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι...