Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Σε κεντρική πολιτική μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αναδεικνύεται όπως όλα δείχνουν η αναμέτρηση για την Περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να την κερδίσει έστω και αν χάσει όλες τις άλλες περιφέρειες της χώρας, η ΝΔ θα ήθελε να βρεθεί στον δεύτερο γύρο για λόγους γοήτρου, ενώ το ΠΑΣΟΚ παίζει εκ του ασφαλούς, αναμένοντας ο νυν περιφερειάρχης να καταγράψει ποσοστό πολλαπλάσιο αυτού που θα κερδίσει το κόμμα της Χ. Τρικούπη στις ευρωεκλογές.  

Η σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η περιφέρεια Αττικής, φάνηκε και από την (γενναία πολιτικά) απόφαση της υποψηφίου Ρένας Δούρου να παραιτηθεί από την βουλευτική της έδρα. Ήταν μια προσωπική απόφαση, που όπως λέγεται αιφνιδίασε και τα ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έδωσε πόντους στην υποψήφια περιφερειάρχη.  

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολιτικά στη Ρένα Δούρου και θα συνεχίσει να επενδύσει και στο μέλλον, καθώς η περιφέρεια Αττικής, εκτός του ότι είναι η μεγαλύτερη της χώρας, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της πολιτικής κυριαρχίας. Αυτό με δεδομένο ότι το ποσοστό των ευρωεκλογών δεν θα δίνει αίσθηση ρεύματος εξουσίας, ενώ σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Μακεδονία, οι υποψήφιοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνουν να έχουν πιθανότητες επικράτησης, εξαντλώντας τη δυναμική τους ως το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο και αυτό όχι σε όλες τις περιπτώσεις. 

Ταυτοχρόνως στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η Ρένα Δούρου θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Γιάννη Σγουρό και σε αυτή την περίπτωση, η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει πανκινητοποίηση για την εκλογή ενός υποψηφίου ο οποίος ανήκει σε άλλο κόμμα. Τον Γιώργο Κουμουτσάκο τον θεωρεί υποψήφιο που δεν έχει δυνατότητα να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Για τον λόγο αυτό το βάρος ρίχνεται στην αποδόμηση του Σγουρού. 

Από την πλευρά της η ΝΔ βλέπει ότι ο Κουμουτσάκος δεν έχει δυναμική και προσπαθεί να τον ενισχύσει επιστρατεύοντας και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος γνωρίζει τις οργανώσεις και τους τοπικούς παράγοντες όπως την παλάμη του. Το ιδανικό θα ήταν να περάσει στον δεύτερο γύρο, κάτι που όμως δεν φαίνεται δυνατό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. 

Με περισσότερες από 60 μέρες μπροστά μας ως τον δεύτερο γύρο, είναι απολύτως σαφές ότι στην περιφέρεια Αττικής θα… πέσουν κορμιά.