Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα τέλειωσε, τα «όργανα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όμως, άρχισαν, σε ένα σκηνικό που έχει επαναληφθεί στη διάρκεια ζωής του δικομματικού (αλλά και του τρικομματικού) σχήματος, ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Η διάταξη στον Κώδικα Μετανάστευσης για ψευδή περιστατικά ρατσιστικής βίας προκάλεσε «εμφύλιο» στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον υπουργό Γιάννη Μιχελάκη και τον αναπληρωτή υπουργό, Λεωνίδα Γρηγοράκο να αποσύρουν και να επανακαταθέτουν το άρθρο 19, εν μέσω αιχμών και έντασης.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, φέρεται να σχολίασε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «είναι κακή εικόνα της κυβέρνησης, η ασυνεννοησία μεταξύ των υπουργών». 

Η αντιπαράθεση, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, δεν ήταν το μόνο ενδοκυβερνητικό «σοκ». 

Ακολούθησε η ολομέτωπη επίθεση του Γραμματέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ και στενού συνεργάτη του Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Καρύδη, στον κ. Μπαλτάκο τον οποίο χαρακτήρισε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης «ρατσιστή και ακροδεξιό».

Το παζλ των ενδοκυβερνητικών τριγμών συνέχισε να συμπληρώνει ο Θάνος Μωραΐτης. Σε δήλωσή του για το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος, ο βουλευτής και εισηγητής ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε μία «αντιπολιτευτικού στυλ» επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εικονική διαπραγμάτευση» με την τρόικα, για «προαποφασισμένο αποτέλεσμα». 

«Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση μπορεί να καταθέτει μονομερώς προϋπολογισμό, νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει μια παραγωγική δομή της χώρας. Η απάντηση είναι απλή: Δεν ήθελε!» ανέφερε, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί στο μέγα πολίτικο και κοινοβουλευτικό ολίσθημα να φέρει ξανά νομοσχέδιο σε ένα άρθρο, εκβιάζοντας του βουλευτές». 

Τα ενδοκυβερνητικά «μαχαιρώματα», φυσικά, δεν προκαλούν έκπληξη αφού η «μάχη» των εντυπώσεων στη Βουλή θα είναι μεγάλη, όπως είναι και το πολιτικό κόστος της υλοποίησης των ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. 

Τα βέλη, φυσικά, δεν αφορούν μόνο τους «πράσινους» βουλευτές, αλλά και τους «γαλάζιους» οι οποίοι, κατά δεκάδες υπογράφουν ερωτήσεις -συνήθως- προς το υπουργείο Οικονομικών. Οι κύριοι Χαρακόπουλος, Κασσής, Μωραΐτης και Τζαμτζής είναι μερικοί από τους «επίφοβους» βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τις ψηφοφορίες.

Οι πιέσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες αναμένονται να είναι ξανά έντονες, όμως στο τέλος το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Οι ψήφοι δίνουν το «πράσινο φως» στα νομοσχέδια και οι κόντρες, «περασμένες ξεχασμένες»…