Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Τί κι αν τα τελευταία 5 χρόνια έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Τί κι αν έχει ανατραπεί η ζωή του συνόλου των Ελλήνων. Τί κι αν έχει θρυμματιστεί το πολιτικό σκηνικό, όπως το ξέραμε. 

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα εμφανίζει, για άλλη μια φορά, τα ίδια συμπτώματα. Γεμίζει την καρδάρα με το γάλα και τώρα ετοιμάζεται να την κλοτσήσει. Εν προκειμένω, κυριολεκτικά! 

Η αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος αναδεικνύεται σε θρυαλλίδα εντάσεων για τη δικομματική κυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος επιδιώκουν να δημιουργήσουν εικόνα αλλαγής σελίδας και να επενδύσουν στην επικείμενη διανομή του “κοινωνικού μερίσματος”, έστω κι αν πρόκειται για εφάπαξ παροχή που ίσως δεν επαναληφθεί, η κυβέρνηση μοιάζει εγκλωβισμένη ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων στη Βουλή και κινδυνεύει να πνιγεί σε μία κουταλιά γάλα

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες διένειμε και τον... απολογισμό του στο Υπουργείο, βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης. Ο ίδιος έχει διαφωνήσει δημοσίως με την επέκταση του χρόνου ζωής του γάλακτος και έχει απορρίψει ως... εκτός τόπου την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το “γάλα ημέρας”. Ο Λαρισαίος πολιτικός που έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις θέσεις της ένωσης γαλακτοπαραγωγών του νομού του αναμένεται να ανακοινώσει, σήμερα, το τί θα πράξει. Ωστόσο, σε συνομιλητές του χθες διεμήνυε ότι θέλει να περιμένει μήπως υπάρξουν αλλαγές από πλευράς κυβέρνησης. 

Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου δήλωνε πως περιθώρια αλλαγών δεν υπάρχουν. “Η διαπραγμάτευση έγινε, σε αυτή συμμετείχαν για πρώτη φορά τόσο ενεργά οι βουλευτές με προτάσεις αλλά και κόκκινες γραμμές που υιοθέτησαν οι δύο αρχηγοί, η συμφωνία επιτεύχθηκε, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή” σημείωνε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας: “η συμφωνία είναι πακέτο, δεν μπορείς να πάρεις το καλό μέρος και να απορρίψεις αυτό που δεν σου αρέσει”.  

Ο κ. Χαρακόπουλος αναμένεται, με δική του πρωτοβουλία, να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, εκτός πια κι αν προβεί σε μία πρώτης τάξεως κυβίστηση, σενάριο πάντως που δεν μοιάζει πιθανό. Αναμένεται, συνεπώς, να παραιτηθεί δημιουργώντας προϋποθέσεις ανασχηματισμού. Το κρίσιμο, ωστόσο, είναι αν θα ψηφίσει το σχέδιο νόμου ή αν, αντιθέτως, καταψηφίσει ή απουσιάζει από τη Βουλή. 

Αντίστοιχοι προβληματισμοί υπάρχουν και για τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο πράσινοι βουλευτές, που χθες απέρριψαν τη ρύθμιση για το γάλα, οι Μιχάλης Κασσής και Θάνος Μωραϊτης αλλά και αρκετοί “γαλάζιοι” από την περιφέρεια με πρώτο τον Δάνη Τζαμτζή. Αντιρρήσεις υπάρχουν και για άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως η ενιαία τιμή βιβλίου, την κατάργηση της οποίας δήλωσε ότι απορρίπτει ο Νικήτας Κακλαμάνης.