Την ανάληψη νέου κοινού ρόλου στην περιοχή στο όνομα της σταθερότητας και της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, αποφασίστηκε σήμερα κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο Δ. Αβραμόπουλος είπε:

«Το Ισραήλ και η Ελλάδα είναι δύο χώρες, οι οποίες είναι σταθεροί παράγοντες σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε πως: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε εδραιώσει άριστες σχέσεις τις οποίες έχουμε αναβαθμίσει και βαδίζουμε μαζί σε αυτή την πορεία προς την ειρήνη, τη φιλία, τις καλές σχέσεις γειτονίας και την αλληλεγγύη. Σήμερα, και οι δύο Κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν την βούληση να διευρύνουν περισσότερο και να βελτιώσουν τη διμερή μας συνεργασία σε όλους τους τομείς».

Τέλος είπε ότι η Ελλάδα «στηρίζει την επίλυση του Μεσανατολικού μέσα από μια λύση δύο ανεξάρτητων κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης που θα ζουν σε περιβάλλον και συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας, αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Avigdor Lieberman δήλωσε

«Η συνεργασία μας είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και τη διεθνή κοινότητα. Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε θετικότατα αποτελέσματα σε πολιτικό επίπεδο, σε επίπεδο οικονομίας, τη εισροή ισραηλινού τουρισμού στην Ελλάδα και φυσικά τη συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Έχουμε ισχυρή δέσμευση να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε αυτούς τους δεσμούς και τη φιλία μας».

Ο Lieberman αναφέρθηκε και και στο θέμα του Ιράν που απασχολεί ιδιαίτερα το Τελ- Αβίβ λέγοντας:

«Παρακολουθούμε εναγωνίως τις διαπραγματεύσεις, τις συνομιλίες στη Γενεύη στο πλαίσιο της ομάδας των 5 και του Ιράν. Διατηρούμε πολλές αμφιβολίες, δε σας το κρύβουμε, έχουμε πολλά ερωτήματα, αλλά περιμένουμε και τις παρακολουθούμε. Αυτό που βλέπουμε, παρά τα χαμόγελα και τις διπλωματικές δραστηριότητες, οι Ιρανοί μέχρι σήμερα έχουν εμπλακεί στη Συρία, το Λίβανο, τη λωρίδα της Γάζας σε τρομοκρατική δραστηριότητα, βλέπουμε τις φιλοδοξίες τους να αναπτύξουν πυρηνική δυνατότητα, παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη».

Για το Παλαιστινιακό ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε:

«Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες τις δικές μας και των Αμερικανών για μία συνολική λύση με την Παλαιστινιακή Αρχή, πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι πράγματι έτοιμο να κάνει ο,τιδήποτε για να προχωρήσει. Περιμένουμε την παλαιστινιακή απάντηση στις προτάσεις Κέρι και πιστεύουμε ότι η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο, αλλά το Ισραήλ είναι έτοιμο για απευθείας συνομιλίες, για στενές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα δούμε θετικά στοιχεία και απαντήσεις από την παλαιστινιακή πλευρά».

Γ. Κοκ.