Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Δυσεπίλυτους γρίφους αποτελούν οι δημοσκοπήσεις για τα κομματικά επιτελεία, καθώς, μόλις έρχονται στην επικαιρότητα, προκαλούν πολλά ερωτηματικά χωρίς να δίνουν απαντήσεις.

Ακόμη και οι πλέον έμπειροι αναλυτές των κομματικών επιτελείων σηκώνουν τα χέρια ψηλά και εύχονται τα επόμενα ευρήματα να τους λύσουν τα χέρια ώστε να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στις πολιτικές. Άλλως τα ερωτήματα θα απαντηθούν το βράδυ της 25ης Μαΐου οπότε θα είναι αργά για τη χάραξη νέων τακτικών.

Ο πρώτος γρίφος έχει να κάνει με το ποσοστό που θα κερδίσουν τα δύο πρώτα κόμματα: ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, με δημοσκοπική σειρά. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα κινηθούν κοντά στο 30%, αλλά λίγο πάνω από το 20%, με τον ΣΥΡΙΖΑ πάντα πρώτο, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει πλειοψηφικό ρεύμα. 

Το ύψος του ποσοστού, αλλά και η μεταξύ τους διαφορά (ο δεύτερος γρίφος) έχει μεγάλη σημασία και για τα δύο πρώτα κόμματα.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα επιθυμούσαν ένα ποσοστό σαφώς μεγαλύτερο του 25% και ιδανικό θα θεωρούσαν να βρίσκονται έστω και 0,5% μπροστά από το άθροισμα των ποσοστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κάτι τέτοιο, προσώρας δεν είναι εφικτό. Για παράδειγμα, στη χθεσινή δημοσκόπηση (Pulse για το Ποντίκι) ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 19% με τη ΝΔ στο 17% και το ΠΑΣΟΚ (Ελιά) στο 6,5%. Πλησιέστερα στον  στόχο της εμφανίζεται η ΝΔ η οποία (χωρίς αυτό να λέγεται δημοσίως) προσδοκά μία διαχειρίσιμη ήττα, αλλά με ποσοστό που θα υπερβαίνει το 20%.

Τρίτος γρίφος το ποσοστό που θα καταγράψει το Ποτάμι. Στη δημοσκόπηση της  Pulse εμφανιζόταν τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές με 10%. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, θα σημάνει μεγάλη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ουδείς θα μπορεί να στοιχηματίσει για το μέλλον.

Μέγα ερωτηματικό (τέταρτος γρίφος) αποτελεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Θα είναι σαφώς μικρότερο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, αλλά το σχήμα της Ελιάς δείχνει να αποκτά κάποια δυναμική. Στην ίδια δημοσκόπηση η Ελιά στις ευρωεκλογές κατέγραφε 6,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές 5,5%.

Και τέλος μέλλει να απαντηθεί αν η Δημοκρατική Αριστερά, θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο του ενός ευρωβουλευτή και να μείνει ζωντανή για τη μάχη των εθνικών εκλογών.

Όταν αυτοί οι γρίφοι λυθούν, θα γνωρίζουμε αν πραγματικά αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Υπομονή…