Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Όλοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και ως Έλληνες γυρίζουμε μια νέα σελίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη τύπου, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα για τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.

«Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα να υπάρχουν παραφωνίες την ώρα μάλιστα που μαθαίνω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν θα πρέπει να είναι ένα κόμμα» δήλωσε, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις ενδοκυβερνητικές αναταράξεις ως συνέπεια των αποφάσεων για την αγορά του γάλακτος στην Ελλάδα. «Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει» είπε, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη αναφορά επί του θέματος.

«Στο διήμερο που μας πέρασε η Ελλάδα απέσπασε θετικά σχόλια για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις μεταρρυθμίσεις που τόσο αποφασιστικά προωθούμε. Όλοι υπογραμμίζουν ότι η ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και ως έλληνες γυρίζουμε μια νέα σελίδα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Σε γενικές γραμμές θέλω να πω ότι αυτές οι μέρες ήταν πολύ καλές για την Ελλάδα. Ένα διήμερο που έκανε πολύ καλό στη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μιας που η Ελληνική Προεδρία ήδη θεωρείται επιτυχημένη» τόνισε.

«Αυτά έχουν άμεσες επιπτώσεις και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Αυτά θα φανούν τις επόμενες μερες, κάποιες σε βάθος χρόνου» είπε, προσθετοντας: 

«Ήταν το πιο δύσκολο βήμα για την προώθηση της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Για τον SRM υπήρχαν πολλές αντίθετες απόψεις στην Eυρώπη. Mε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, συνολικά, μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα και την ασφάλεια στις καταθέσεις και την ρευστότητα».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «τα τεστ αντοχής στην Ελλάδα έχουν ήδη γίνει. Επομένως η χώρα, από αυτήν την άποψη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα για τις δοκιμασίες που θα έχει στο μέλλον».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το βήμα αυτό που έγινε προσλαμβάνει και μελλονικές κρίσεις αξιοπιστίας. Προλαμβάνει γεγονότα, προλαμβάνει κρίσεις, όπως αυτές που έγιναν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο αυτά τα τελευταία χρόνια. Είναι μια διαδικασία όχι μόνο κατασταλτική αλλά κυρίως προληπτική, για να μη γίνει το κακό».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση των καταθέσεων στην ευρωζώνη, για τη διασφάλιση ρευστότητας στην ευρωζώνη, αλλά κυρίως για τον έγκυρο έλεγχο των στρεβλώσεων πριν αυτές δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα».

Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι «επί Ελληνικής Προεδρίας ξεμπλόκαρε μια ακόμη οδηγία, η οποια ρυθμίζει σε ενιαία βάση για όλες τις χώρες της Ε.Ε. την τραπεζική φορολόγηση» η οποία «προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις τράπεζες και τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών της ευρωζώνης».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «συζητήθηκε η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το κλίμα και ασφαλώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Για το θέμα της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας λήφθηκε μια σημαντική απόφαση που υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη χάνει έδαφος και πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση. Οι επισημάνσεις που έγιναν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να επωφεληθεί ιδιαίτερα, κυρίως σε θέματα ενεργειακού κόστους και τεχνολογίας».

Πρόσθεσε δε ότι «για το θέμα της ενέργειας, επεσήμανα ότι η κρίση στην Ουκρανία υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να διαφοροποιήσει τις πηγές του εφοδιασμού της ενέργειας κι ότι πολύ περισσότερο πρέπει να αναπτύξει τις δικές της ενεργειακές πηγές. Ιδιαίτερη σημασία έχει η διερεύνηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, η στήριξη της Ευρώπης να αναδείξουν τις δικές τους εναλλακτικές πηγές και οι εναλλακτικοί ενεργειακοί δρόμοι που πρέπει να αναδειχτούν. Για το κλίμα, η μετάβαση σε μια πιο καθαρή βιομηχανία πρέπει να γίνει, χωρίς όμως να παραβλέπεται το κόστος».

Οι εκτιμήσεις για τη Σύνοδο

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στον απόηχο της συνεδρίασης, στα συμπέρασματα  της Συνόδου γίνεται αναφορά για τον νότιο διάδρομο. «Υπαρχει το τρίγωνο της Ευρώπης με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ενώ με τα σημερινά συμπεράσματα γίνεται πλέον κατανοητά από όλους ότι η Ελλαδα είναι από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές για να κλείσει η πληγή της ενεργειακής ανασφάλειας. Σχετικά με τα οφέλη της βιομηχανικής πολιτικής για την ελληνικη βιομηχανία, σημείωσε ότι «προωθείται η μείωση του ενεργειακού κόστους, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κ η αποκατάσταση της ρευστότητας». 

Σύμφωνα με την πηγή, η Ευρώπη ολόκληρη χωρίς διαφοροποιήσεις επιμένει στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά πιστεύει και στην απόλυτη δημοκρατία που πρέπει να υπάρχει εκεί που σήμερα δεν υπάρχει. Αυτό δεν αλλάζει την σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλαδα με την Ρωσία τα τελευταία χρόνια που φωτογραφίζεται και από τον τεράστιο αριθμό ρώσων τουριστών που έρχονται στην Ελλαδα. Στην Ουκρανία έγινε μια πράξη άμεσης επέμβασης στην χώρα αυτή που ήταν ανεξάρτητη. Η Ευρώπη συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, υπήρξαν περαιτέρω κυρώσεις, τα σημερινά συμπεράσματα ειναι πιο αυστηρά. «Ελπίζω να υπάρξει εξομάλυνση» σημείωσε.