Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στα Ιωάννινα, με αφορμή τη συμφωνία με την τρόικα και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για πολιτικό ξεπεσμό της κυβέρνησης καθώς όπως είπε, από τη μία «αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων» και «από την άλλη τους πετούν κάποια ψίχουλα για να εξαγοράσουν τη στήριξη τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αυτό πρόκειται για «μία ανήθικη πράξη που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες».

«Στο πλεόνασμα κρύβονται οι αμαρτίες της κυβέρνησης»

«Ποιον περιμένει άραγε να πείσει για το success story ο πρωθυπουργός, δίνοντάς του μια βδομάδα πριν τη κάλπη δυο- τρία κατοστάρικα;», διερωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας πως ο κ. Σαμαράς «επιχειρεί να αφαιρέσει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».  

«Τελικά εθνική πολιτική αυτή;», διερωτήθηκε εκ νέου ο κ. Τσίπρας, που έκανε παράλληλα λόγο για «θεσμοθέτηση και προπαγάνδιση της εθνικής επαιτείας και της εθνικής  φιλανθρωπίας». 

«Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως σε αυτό «αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη, της σημερινής πολιτικής».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αμφισβήτησε το ύψος του πλεονάσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: 

«Πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι το υπολογίζει σε ένα περίπου δις.  Η έγκυρη των αγορών World Street Journal  το υπολόγισε μόλις τη περασμένη Δευτέρα, σε 800 εκατομμύρια. 

Τώρα, ενόψει και των εκλογών και μετά από αλισβερίσι με την τρόικα, πολλαπλασιάστηκε όπως οι άρτοι και τα ψάρια του ευαγγελίου και έφτασε τα 2,9 δισ ευρώ». 

«Σύμφωνο υποταγής η συμφωνία με την τρόικα»

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «ενώ το πλεόνασμα αυξάνει με θαυματουργό τρόπο, το ποσοστό του που θα μοιραστεί σε κοινωνικές ομάδες μειώνεται με εξίσου θαυματουργό τρόπο».  

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την τρόικα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «νέο σύμφωνο υποταγής και καταστροφής», το οποίο όπως σημείωσε προβλέπει «μεγαλύτερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, με απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, χιλιάδες νέες απολύσεις στο δημόσιο, κατάργηση τριετιών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Όπως είπε από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, «ούτε ένα είναι μέτρο ανάπτυξης όπως προπαγανδίζουν, αλλά  είναι μέτρα ύφεσης, ανεργίας, δυστυχίας και τελικώς καταστροφής».

Κάλεσμα στους βουλευτές να καταψηφίσουν

Απηύθυνε εξάλλου κάλεσμα στους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν τη συμφωνία με την τρόικα, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να εναρμονιστούν έστω και αργά με τη θέληση αυτών που τους έστειλαν στο κοινοβούλιο».

Όπως επεσήμανε, «υπάρχουν στιγμές που οι αντιπρόσωποι του έθνους έχουν υποχρέωση όχι απέναντι στο κόμμα, στον αρχηγό, στις σκοπιμότητες, αλλά απέναντι στο λαό και στο έθνος» και προσέθεσε ότι, «από την ψήφο τους εξαρτάται το μέλλον του λαού και της χώρας». 

Επίθεση κατά των τραπεζών 

Κριτική εξάλλου άσκησε για το θέμα των τραπεζών, λέγοντας πως από τη «δυστυχία των πολλών υπάρχουν γνωστοί κερδισμένοι, οι προστατευόμενοι της τρόικας και της κυβέρνησης, με πρώτους τους τραπεζίτες».

«Θησαύρισαν με την κερδοσκοπία» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και αφού όπως είπε «χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού».

Προειδοποίησε παράλληλα ότι «το έγκλημα του PSI και το έγκλημα των τραπεζών, δεν θα μείνει ατιμώρητο» και τόνισε πως «εμείς υποσχόμαστε πως με ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσει η Δικαιοσύνη». 

«Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε όσους έριξαν τον ελληνικό λαό στην πιο μεγάλη δυστυχία για να αποκομίσουν εξουσία και χρήμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπροστά στην ιστορία καταστροφής που ο κ. Σαμαράς περιγράφει ως ιστορία επιτυχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει σε όλους τους τόνους πως με το πρόγραμμά του θα στηρίξει την παραγωγική βάση, τους νέους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, με κίνητρα και νέα συνεταιριστικά μοντέλα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, το κόμμα του, «θα αποτρέψει περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται με μορφή φαραωνικών έργων», ενώ όπως σημείωσε, «θα υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία».

«Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν την κοινωνία»

Σε σχέση με τις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως πρόκειται για μία κρίσιμη αναμέτρηση, στην οποία όπως τόνισε, «ο αντίπαλος ρίχνει ήδη όλες του τις εφεδρείες και όλα του τα μέσα -από τα οποία το τιμιότερο είναι το ψέμα». 

Έκανε λόγο για προσπάθειες συκοφάντησης, τρομοκράτησης και εκβιασμών, και προσέθεσε πως προσπαθούν «να δηλητηριάσουν με εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα την ελληνική κοινωνία». 

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε άνοιγμα προς το ΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι ο Περισσός απορρίπτει τη συνεργασία μαζί του, λέγοντας ότι «στον δεύτερο γύρο όπου δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει του ΚΚΕ, θα τον στηρίξουμε».

Αιχμές κατά του «Ποταμιού»

Αιχμές άφησε εξάλλου και για το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, δίχως όμως να το κατονομάσει: 

«Δεν θέλουμε να είμαστε  η επανάσταση του σαλονιού και του facebook, θέλουμε να είμαστε η επανάσταση των σύγχρονων δούλων του μνημονίου θέλουμε να είμαστε η επανάσταση απέναντι στο φασισμό, στο ρατσισμό, στον ωχαδελφισμό, στο βόλεμα, στη δημοκρατία της τηλεόρασης και της ανάθεσης».

Μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας πως η ανατροπή δεν θα έρθει με «το φόβο και την καχυποψία απέναντι σε όσους προσέρχονται στο μέτωπο της δικής μας μάχης από άλλους χώρους».

Όπως είπε, η «συνέπεια που διαφημίζει και αναπαράγει τον εαυτό της, δεν ήταν ποτέ αρκετή για την αριστερά σύντροφοι και συχνά οδήγησε σε ήττες». 

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε πως «η συνέπεια που κρίνει και απορρίπτει τους άλλους, τους διαφορετικούς, τους χτεσινούς και ίσως και αυριανούς αντιπάλους με τα δικά της μέτρα, και δεν βλέπει την ανάγκη συμπαρατάξεων με βάση τα αιτήματα της συγκυρίας, έχει μεγαλύτερη σχέση με τη μεταφυσική και λιγότερη με την πολιτική».