current views are: 1

22 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση07:08

«Η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης την 25η Μαΐου» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ

Τον αφορισμό του Μ. Ναπολέοντα θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ δίκην σχολίου στην κυβέρνηση.

Δημοσίευση 07:08’
αρθρο-newpost

Τον αφορισμό του Μ. Ναπολέοντα θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ δίκην σχολίου στην κυβέρνηση.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Τον αφορισμό του Μ. Ναπολέοντα θυμούνται στον ΣΥΡΙΖΑ δίκην σχολίου στην κυβέρνηση. Τι έλεγε ο Γάλλος αυτοκράτορας; ” Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου”. Η τύχη του Γάλλου στρατηλάτη είναι γνωστή, η τύχη του Α. Σαμαρά για το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ “έχει ημερομηνία λήξης την 25η Μαίου”. 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα οι οποίοι παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη συγκυβέρνηση, φαίνεται να έχουν καταλήξει σε δύο διαπιστώσεις, οι οποίες αποτυπώνουν και την στρατηγική που θα αναπτυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Η ουσιαστική και επικοινωνιακή αποτυχία του λεγόμενου “κοινωνικού μερίσματος”, αφού σιγά – σιγά έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες που κάνουν τις μεγάλες διαφορές. Οι προτάσεις-όροι  της τρόικας για παράταση των φορολογικών μέτρων, η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, η υπερφορολόγηση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της Μέσων να εμφανίσουν μια πλασματική πραγματικότητα. Ειδικά η περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που θα οδηγήσει σε “συνθήκες Βουλγαρίας” με την ταυτόχρονη εφαρμογή της “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ, θα δημιουργήσουν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. 

Το νέο μνημόνιο λοιπόν είναι “προ των πυλών και θα ενεργοποιηθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές” επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κόμματος, το οποίο προβλέπει ότι ” η ανάπτυξη είναι όνειρο θερινής νυκτός” αφου ούτε το μνημόνιο τελειώνει, ούτε τα πλεονάσματα σε βάθους χρόνου είναι κατορθωτά. 

Στο πλαίσο αυτό οι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, σχεδιάζουν μιά “ολομέτωπη επίθεση” κατά του οικονομικού μοντέλου(!!!) της κυβέρνησης. Με αιχμή την κοινωνική καταστροφή, η επιχειρηματολογία που θα αναπτύσσεται εστιάζει σε δύο ερωτήματα προς τον ελληνικό λαό ” θέλετε τη συνέχιση αυτής της πολιτικής και να αισθάνεσθε επαίτες στην ίδια σας τη χώρα;” ή ” ήρθε η ώρα της ανατροπής στο όνομα μιας νέας αρχής για τον τόπο;”. Ουσιαστικά οι επιτελείς του κόμματος επιδιώκουν να καταστήσουν ενεργό συμπαραστάτη τους την ελληνική κοινωνία αφού ” στο όνομά της θέλουμε να επανασχεδιάσουμε την ελληνική οικονομία και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις”. 

Η δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με την αποδιάρθρωση της συγκυβέρνησης που πλέον παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οι μάχες που μαίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο ( ακροδεξιοί κατά Καραμανλικών, ΠΑΣΟκοι κατά ΠΑΣΟΚων, Σαμαρικοί κατά Βενιζελικών) δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα το οποίο όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ” θυμίζει εποχές παρακμής και καμαρίλας”. Η αποσύνθεση που πλέον αποπνέει η κυβέρνηση, δεν περιορίζεται στην εικόνα της αλλά απειλεί και τη συνοχή της, παρά τις “αναπληρωματικές ψήφους” που μπορούν στις επικείμενες κρίσιμες ψηφοφορίες να λειτουργήσουν ως μαξιλάρι στήριξης μιας “παραπαίουσας οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας”. 

Αυτό που επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός ότι επί της ουσίας παίζεται ένα παιχνίδι ηγετικών αναδιατάξεων στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι κινήσεις του Α. Σαμαρά να δημιουργήσει ένα νέο ευρύχωρο και ιδεολογικά προσανατολισμένο στην ακροδεξιά κόμμα, δεν είναι άσχετες από τις κινήσεις του Ευαγ. Βενιζέλου.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποδοθεί σε αγώνα “προσωπικής επιβίωσης” αδιαφορώντας για τη τύχη του κόμματός του. Οι πληροφορίες περί μεταπήδησής του σε θέση ευρωπαίου επιτρόπου, παρά τις διαψεύσεις, δεν πείθουν εύκολα την Κουμουνδούρου, ενώ εκτιμούν ότι η “σιωπή” των Καραμανλικών βουλευτών δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια. 

Εν κατακλείδι οι “οιωνοί είναι άριστοι” για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αρκεί να υιοθετήσει τη ρήση του Γ. Δραγασάκη απο την ομιλία του στο “Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ”. Τι είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής: ” η Αριστερά πρέπει να παίρνει ρίσκα και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι αυτή καλείται να αναλάβει όταν η συγκυρία είναι περίπλοκη και αντιφατική”.


σχετικα αρθρα