«Φωτιά» πήρε για μια βδομάδα το Κρητικό Πέλαγος λόγω της διακλαδικής και πολυεθνικής αεροναυτικής άσκησης που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως 21 Μαρτίου με την επωνυμία «ΝΗΡΙΗΣ 14».

Συμμετείχαν πολεμικά πλοία  από την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία, τη μόνιμη αντιναρκική δύναμη του ΝΑΤΟ SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), καθώς και αεροσκάφη της  Πολεμικής Αεροπορίας. 

Αναλυτικά από ελληνικής πλευράς στο πεδίο των ασκήσεων βρέθηκαν δύο φρεγάτες, μία κανονιοφόρος , μία πυραυλάκτος , ένα ναρκοθηρευτικό και το πλοίο γενικής υποστηρίξεως που διαθέτουμε. Η δύναμη του ΝΑΤΟ απαρτίζονταν από ένα πλοίο γενικής υποστήριξης και από τέσσερα ναρκοθηρευτικά. Η Σλοβενία συμμετείχε με μία κορβέτα και η Ιταλία με ένα αντιτορπιλικό.

Τα σενάρια που δοκιμάστηκαν ήταν πολλά και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Αφορούσαν αντιμετώπιση απειλών από αέρας , αντιμετώπιση προσβολής πλοίων επιφανείας από ομάδες υποβρύχιων καταστροφών, εξουδετέρωση ναρκών και άλλα. Σε εκείνο που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα η πολυεθνική δύναμη ήταν η ταυτόχρονη αντιμετώπιση απειλών από αέρα και θάλασσα.

Σε αυτό το τμήμα της άσκησης συμμετείχαν ως εχθρικά αεροσκάφη τέσσερα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ σηκώθηκαν και τα ελικόπτερα από τις ελληνικές φρεγάτες.

Σκοπός της ασκήσεως ήταν η προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής συνεργασίας των μονάδων που πήραν μέρος , στις ναυτικές επιχειρήσεις. Τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εν λόγω ασκήσεως έλαβε χώρα και εκπαίδευση των πληρωμάτων των συμμετεχουσών μονάδων στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).