Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης ζητούν να έχουν την ερχόμενη εβδομάδα το σωματείο των εργαζομένων των ναυπηγείων Σκαραμαγκά «η Τρίαινα», μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στο θέμα των υποβρυχίων. Να θυμίσουμε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε ,την προηγούμενη εβδομάδα , την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι ήρθε σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) Ι. Σάφα για να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού τα τέσσερα υποβρύχια που ήδη έχει πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο και σκουριάζουν στα υπόστεγα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αβραμόπουλος οι περιορισμένες εργασίες που απομένουν να γίνουν σε αυτά θα ολοκληρωθούν από τους υπεργολάβους (HDW) και από ομάδα εργαζομένων στα ΕΝΑΕ. Να σημειωθεί ότι την επιτυχή συμφωνία του υπουργού Εθνικής Άμυνας τη χαιρέτησαν και τα μέλη της επιτροπής που ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς διασφαλίζεται έτσι η εθνική άμυνα της χώρας και διασώζονται τα 2,5 δις ευρώ που έχει πληρώσει το ελληνικό κράτος.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε πει επίσης ,στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι ουσιαστικά ο εργοδότης των τεχνικών που θα χρησιμοποιηθούν από τα ΕΝΑΕ για όσο καιρό διαρκέσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων. Το θέμα της «εργασιακής σχέσης» είναι νομικό, , όπως είχε πει , το οποίο επιλύεται, με ξεχωριστή συμφωνία με τους εργαζομένους , τη ΓΣΕΕ και με νομοθετική ρύθμιση.

Μάλιστα διευκρίνισε πως ότι αφορά τα οφειλόμενα δεδουλευμένα των ΕΝΑΕ προς τους εργαζόμενους, αυτά παραμένουν διεκδικήσεις των εργαζομένων έναντι των Ελληνικών Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και ότι επιχειρείται να βρεθεί νομική φόρμουλα ώστε και αυτά να προστεθούν στις απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των ΕΝΑΕ στο ICC. Στην ανακοίνωσή της η Τρίαινα αναγνωρίζει ότι η συμφωνία αυτή «αποτελεί ένα βήμα, μετά από 23 μήνες απόλυτης στασιμότητας και πλήρους εγκατάλειψης των Ναυπηγείων και των εργαζομένων. Όμως τα προβλήματα και τα ερωτήματα είναι πολλά».

Εκφράζουν την αγωνία τους τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των υποβρυχίων.

Επίσης εκφράζουν αντιρρήσεις που θα πληρώνονται από το Πολεμικό Ναυτικό με λιγότερα χρήματα από ότι προέβλεπε το μισθολόγιό τους στα ΕΝΑΕ Τέλος. απαιτούν την πλήρη λειτουργία του Ναυπηγείου, με όλες του τις δραστηριότητες, την καταβολή όλων των μισθών που τους δεν τους έχει δώσει ο Σάφα (23 μηνών) και το Ελληνικό Δημόσιο να αναλάβει το σύνολο των εργασιακών μας συμβάσεων ως διάδοχος εργοδότης, με όλες τις υποχρεώσεις του παλαιού μας εργοδότη.

Γ.Κοκ.