Περικοπές στην χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό κορβανά, που μπορεί να φθάσει έως και το 50%, αλλά και αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών τους, προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής». 

Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας της πολιτικής και των πολιτικών που έχει τρωθεί καίρια τα τελευταία χρόνια, αλλά και ανάσχεσης, ενόψει ευρωεκλογών, της λεγόμενης «αντισυστημικής» ψήφου που κατευθύνεται πρωτίστως στη Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την περίοδο 2009 - 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, που διανέμεται με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Επειτα από διαδοχικές μειώσεις την τελευταία τριετία, έφθασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ και, όπως προαναφέρθηκε, πλέον συζητείται νέα μείωση, οπότε ενδεχομένως θα περιοριστεί ακόμη και στα 10 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πρωτοβουλία, που κρίνεται πάντως και «ηθικά» επιβεβλημένη μετά τις γενικευμένες περικοπές μισθών, συντάξεων και κρατικών δαπανών την περίοδο της κρίσης, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη και θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα συνδυαστούν και με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.

Παράλληλα με το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύεται και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με πρόνοιες που παραπέμπουν στο «αμερικανικό μοντέλο». Τα τελευταία θα είναι εφ’ εξής υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότησής τους, όταν είναι ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει και μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους.

Επίσης, θα διαμορφωθεί «κώδικας δεοντολογίας» για υπουργούς και βουλευτές, ενώ θα ενισχυθούν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συντονιστή κατά της Διαφθοράς, θέση που κατέχει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες.

Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις:

-Ο έλεγχος να μη γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.

-Τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.

-Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 50 χιλιάδες ευρώ.

Οι περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα δεν γίνονται ερήμην της τρόικας, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών διατυπώνουν παγίως τη θέση ότι η «ροή» χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς τα κόμματα θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά, εάν όχι να σταματήσει εντελώς.