«Βιώσιμο» χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού «το 80% είναι στα χέρια θεσμικών εταίρων και όχι κερδοσκόπων», όπως λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews και σημειώνει: «Tο "κούρεμα" του χρέους το οποίο κατέχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης είναι μια κίνηση επιθετική κατά των εκλογικών σωμάτων και των κοινοβουλίων αυτών των κρατών».

Δεσμεύεται πως δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Λέω λοιπόν κατηγορηματικά για άλλη μια φορά: όχι δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο -και ως εκ τούτου νέο μνημόνιο- και σίγουρα δεν θα χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, παρά μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής».

Αναφερόμενος στις εκλογές του Μαΐου υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα στην ψήφο» και επισημαίνει: «Επειδή η ερμηνεία του αποτελέσματος συνδυαστικά των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών θα είναι μία ερμηνεία σκληρή, μία ερμηνεία που συνδέεται με το μέλλον της χώρας, με τη νομιμοποίηση επιλογών, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία χαλαρότητα, ότι κρίνονται ουσιώδη θέματα το Μάιο».

Σε ερώτηση για το πως θα αντιδράσει εάν μετά τις εκλογές αμφισβητηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Δεν ασχολούμαι με τη "σταδιοδρομία" μου, γιατί εάν με απασχολούσε αυτό, θα είχα κάνει άλλες επιλογές και θα είχα προστατέψει τον εαυτό μου. Επίσης δεν ασχολούμαι με αυτό που λέγεται "συμβατική πολιτική". Το κρίσιμο και τελικό στάδιο της πολιτικής για έθνη, λαούς και για τον καθένα μας, στο δικό του μικρό-μικρό επίπεδο, είναι η Ιστορία».

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο μετά τη συμφωνία με την τρόικα ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κανένα λόγος να εκβιαστεί διαδικαστικά και νομοτεχνικά η βούληση των βουλευτών με νομοσχέδιο ενός άρθρου», ενώ για το θέμα του γάλακτος σημειώνει ότι η συμφωνία με την τρόικα «έχει ισορροπίες και είναι συνολική» και «σε κάθε περίπτωση θα γίνει το καλύτερο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ταυτίζεται με υπερσυντηρητικούς κύκλους στη Γερμανία και άλλες χώρες που δυσπιστούν απέναντι στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος» και μιλά για «λύπη της αντιπολίτευσης μπροστά στην έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση».