Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ριψοκίνδυνος ή διορατικός; Αυτό είναι το ερώτημα που συζητείται διεθνώς για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τη «βελούδινη» προσάρτηση της Κριμαίας από τη τη Ρωσία παρά τις απειλές και τις κυρώσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σίγουρο είναι ότι ο ρώσος πρόεδρος στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση, όχι μόνο για την ουκρανική κρίση, αλλά κυρίως για τη θέση της Μόσχας στις παγκόσμιες ισορροπίες.

Στην ομιλία του στη Δούμα την Τρίτη, λίγο πριν από τις υπογραφές της προσάρτησης, ο Πούτιν έκανε μία εμφάνιση που θύμισε, κυριολεκτικά, τσάρο, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα προς τους Δυτικούς, βγάζοντας προς τα έξω έναν αέρα σιγουριάς.

Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα «υπερασπισθεί τα συμφέροντά της» τονίζοντας ότι οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει. «Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν. Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως» δήλωσε χαρακτηριστικά, όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του δεν φαίνεται να αφορούν μόνο το ουκρανικό ζήτημα.

«Ο πρόεδρος Πούτιν στέλνει ένα μήνυμα στη Δύση. Παρουσιάζει παντού το νέο δόγμα του Κρεμλίνου για τη στάση απέναντι στη Ρωσία αλλά και τον κόσμο» δηλώνει στο newpost η κυρία Λίλια Σέλτσοβα, αναλύτρια σε θέματα Ρωσίας στο παγκόσμιο δίκτυο πολιτικών έρευνών, Carnegie, της Μόσχας.

«Προφανώς πιστεύει ότι η Δύση κάνει περικοπές και είναι πολύ αδύναμη για να αντιδράσει ή να μπλοκάρει την ατζέντα της Ρωσίας. Θεωρεί ότι είναι ώρα να κλωτσήσει την παγκόσμια σκακιέρα και να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η Ουκρανία είναι το μήνυμα ότι το λέει σοβαρά. Θέλει να επαναφέρει τις ζώνες επιρροής. Θέλει να λάβει το δικαίωμα να παραβεί τους κανόνες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Αρκετοί ήταν αυτοί -κυρίως στις ΗΠΑ- που θέλησαν να επαναφέρουν την ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηρίζοντας τον ρώσο πρόεδρο ως «τρελό», όμως αυτό που φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων είναι ότι ο Πούτιν πέτυχε με τον πλέον ανώδυνο τρόπο το στόχο του. «Δεν πιστεύω ότι είναι απερίσκεπτος, δημιουργώντας μία νέα σύγκρουση. Δοκιμάζει τα νερά. Αλλά κανένας δεν ξέρει πώς θα τελειώσει αυτό που άρχισε. Μπορεί να χάσει τον έλεγχο των πράξεών του. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν νέο κόσμο και μια νέα εποχή. Η Δύση παρακολουθεί και σκέφτεται πώς θα αντιδράσει. Λυπηρή και δραματική κατάσταση» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κυρία Σέλτσοβα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδειξε ότι η Ρωσία αποτελεί ισχυρό παίκτη στην παγκόσμια σκακιέρα σε πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο, θέλοντας να εμπνεύσει τους συμπατριώτες του, κάνοντας αναφορά στην «ατυχή» κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αυξάνοντας τους φόβους ΗΠΑ-Ε.Ε. ότι θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δημοτικότητα του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου έφθασε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων πέντε χρόνων, με το 75,7% των πολιτών να εγκρίνει την πολιτική του γύρω από την Κριμαία και την Ουκρανία.

Το μέλλον θα δείξει εάν ο Πούτιν θα θελήσει θα τοποθετήσει τη Μόσχα σε θέση εταίρου ή αντιπάλου απέναντι στη Δύση. Εάν επιλέξει το δεύτερο, τότε η Κριμαία είναι μόνο η αρχή.