current views are: 1

24 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση05:15

Νομοσχέδιο, δόση, αγορές, εκλογές προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Δημοσίευση 05:15’
αρθρο-newpost

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς την Τετάρτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις διατάξεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα. Φορολογικά, τράπεζες και κυρίως οι διαρθρωτικές αλλαγές, με επίκεντρο την “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που θα έρθει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για ψήφιση από την Ολομέλεια. 

Παρά το γεγονός ότι στις συζητήσεις που υπήρξαν με την τρόικα η Ελλάδα έλαβε προθεσμία μέχρι τις 10 Απριλίου για την ψήφιση του νόμου, η εντολή του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι όλα να “τρέξουν” με γοργούς ρυθμούς προκειμένου η έγκριση της εκταμίευσης να γίνει σε πανηγυρικούς τόνους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα, την Τρίτη 1η Απριλίου. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου δεν είναι μόνον τα… εύσημα των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να… τρέξει προκειμένου να διεκδικήσει ακόμη καλύτερη κατανομή των δόσεων, αποδέσμευση των εκταμιεύσεων από προαπαιτούμενα και, εν τέλει, καταβολή του συνόλου των οφειλόμενων από Ευρωζώνη και ΔΝΤ σε λιγότερες δόσεις και σε συντομότερο χρόνο. 

Το σχέδιο νόμου, που προκαλεί τις αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ (Χαρακόπουλος, Τζαμτζής, Βλάχος) αλλά και του ΠΑΣΟΚ (Κασσής, Μωραϊτης, Σηφουνάκης) αναμένεται να κατατεθεί μεθαύριο Τετάρτη στη Βουλή, αν και ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να κατατεθεί ακόμη και την Παρασκευή και να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της προσεχούς Δευτέρας. 

Εφόσον αυτό συμβεί, ιδανικά για την κυβέρνηση χωρίς μείζονες κλυδωνισμούς, τότε την επομένη – 1η Απριλίου – ο Πρωθυπουργός αναμένει να υπάρξει έγκριση της καταβολής των δόσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, επίσης, την τυπική ανακοίνωση από τη Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η οποία και θα απελευθερώσει την ελληνική πλευρά για την καταβολή των 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται και για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.  

Την ίδια στιγμή μοιάζει να αποτελεί ειλημμένη απόφαση η έξοδος της χώρας για δανεισμό στις αγορές, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Αθήνα προσδοκά να αντλήσει περίπου 2 δισ ευρώ από τις αγορές, πιθανότατα σε χρόνο πριν τις διπλές κάλπες, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων περί της αρχής του… τέλους των μνημονίων. 

Με το χαρτί των αγορών, τη διανομή του πλεονάσματος αλλά και την ισχυρή στήριξη εκ μέρους της Ευρωζώνης, οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμούν ότι έχουν πιθανότητες για ένα καλό αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές. Παρά το γεγονός ότι τα σενάρια μίας ελεγχόμενης ήττας δεν λείπουν, στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζεται αισιοδοξία όχι μόνον λόγω της αντοχής της ΝΔ και των μέτρων ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του γεγονότος ότι το ΠΑΣΟΚ, έστω και κάτω από τα κλαδιά της Ελιάς, μοιάζει να δίνει σημεία ζωής και να ξεκολλά από το όριο του 3-4%…  

 


σχετικα αρθρα