Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ανακοινωθούν οι κατηγορίες των πολιτών στους οποίους θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα. Ήδη οι εντολές που έχουν δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφείς.Όσο το δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες για τους δικαιούχους.

Μηδενική θα είναι η ανοχή από τον πρωθυπουργό αν διαπιστωθεί έστω και μία περίπτωση ανθρώπου που δικαιούται το μέρισμα και δεν το λάβει λόγω γραφειοκρατίας ή αν κάποιος βρεθεί να μην δικαιούται το μέρισμα και το λάβει δια της πλαγίας οδού. «Θα πέσουν κεφάλια» είναι η φράση κυβερνητικού στελέχους αν διαπιστωθεί ότι συνέβη μία από τις δύο περιπτώσεις. 

Τα κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν σε λίγα εικοσιτετράωρα θα έχουν να κάνουν εκτός από το εισόδημα και με τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών ενώ η διασταύρωση και ο έλεγχος θα γίνεται  μάλλον από την εφορία, χωρίς την ανάμειξη των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν ΜΟΝΟ μια υπεύθυνη δήλωση. 

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν γίνει τρεις συσκέψεις για το θέμα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, του υφυπουργού Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, του συμβούλου του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου, του κ. Θεοχάρη, του επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Π. Τσακλόγλου και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπα και Γ. Κουτρουμάνη. Η κυβέρνηση θέλει το αργότερο έως το τέλος του μήνα να έχει καταλήξει στο σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί για τη διανομή του μερίσματος, η οποία θα γίνει στις αρχές Μαΐου. 

Τα 525 εκατ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος αναλύονται ως εξής: 

• Τα 20 εκατ. ευρώ αφορούν την ενίσχυση των υπηρεσιών που παρέχονται για τους αστέγους

• Τα 30-35 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους ενστόλους. Μοναδικό κριτήριο θα είναι το εισοδηματικό και όπως ανέφερε  κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το όριο θα είναι τα 1.540 ευρώ μεικτών μηνιαίων αποδοχών. Το μέτρο αφορά περίπου 65.000 ενστόλους, οι οποίοι θα λάβουν περί τα 500 ευρώ έκαστος. 

• Το μεγάλο «αγκάθι» είναι πώς θα διανεμηθούν τα υπόλοιπα 475 εκατ. ευρώ στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες (χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, και κυρίως μακροχρόνια, ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, άτομα με αναπηρία και υπερήλικες). Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ανασύρει τα έντυπα Ε1 των εισοδημάτων του 2012, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσοι φορολογούμενοι ανήκουν σε κάθε εισοδηματικό κλιμάκιο. 

Για παράδειγμα εάν διαπιστώσουν ότι οικογενειακό εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ έχουν 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι, τότε θα μειωθεί το εισοδηματικό κριτήριο προκειμένου να μην ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο δικαιούχους. Ενδεχομένως το κρίσιμο όριο να είναι τα 7.000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους μετέχοντες στη σημερινή σύσκεψη, το γενικό κονδύλι (πλην ένστολων) για το κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει σε περίπου 480 εκατ. ευρώ, αλλά είναι πιθανόν να κρατηθεί από το συνολικό ποσό ένα ειδικό αποθεματικό περίπου 20 εκατ. ευρώ για τους «φρέσκους» άνεργους του 2013 (τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αφορούν τα εισοδήματα του 2012). 

Ο «γενικός κανόνας» είναι τα 500 ευρώ ως ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και ενδέχεται να ανέλθει σε 800 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά ή στα 1.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Τα γενικά οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια (πλην περιουσιακών), αναμένεται να αρχίζουν από τις 4.000 ευρώ/ετησίως και να κλιμακώνονται έως τις 10.000- 11.000 ευρώ/ετησίως για τις οικογένειες με δύο παιδιά.