Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς    

Την ώρα που μπαίνει η τελική σφραγίδα στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια με τα οποία θα αναδιανεμηθεί το μέρισμα από το κοινωνικό πλεόνασμα στους πιο αδύναμους, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις «απειλές» καταψήφισης του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που επί της ουσίας επικυρώνει την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα. 

Το πολιτικό μασάζ έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες στους επίφοβους βουλευτές που έχουν ενστάσεις πάνω στις ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως το γάλα και θα συνεχιστεί μέχρι και την ημέρα που θα έρθει για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής.  

Πιο συγκεκριμένα μέχρι σήμερα έχουν «κλειδώσει» και θα περιληφθούν στις διατάξεις του τα κριτήρια που αφορούν, τα 20 εκ. που θα διανεμηθούν στους ανέργους, τα 35 εκ. που θα εισπράξουν οι ένστολοι (68.000 -70.000 άτομα) και τα 20 εκ. ευρώ για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων. Τα κριτήρια για τις άλλες κατηγορίες δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας και για αυτό θα καθοριστούν με ΚΥΑ, ενώ θα υπάρχει σχετική αναφορά μέσα στο πολυνομοσχέδιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα κατατεθεί την Παρασκευή και όχι αύριο όπως είχε αρχικά συζητηθεί, ενώ η συζήτησή του και η ψήφισή του θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα περιλαμβάνει τρία άρθρα, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και ένα για τις φορολογικές ελαφρύνσεις. 

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου, είναι μέχρι τη Δευτέρα 31 Μαρτίου το πολυνομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί, ώστε την Τρίτη 1η Απριλίου που θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα, να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα, για να δοθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πολιτική στήριξη στην Αθήνα και να μην αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλά και το κλίμα ευφορίας που υπάρχει έπειτα από τη συμφωνία με την τρόικα, το οποίο αποτυπώθηκε και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. 

Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως ξεκαθαρίζουν ότι «προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει» με κυβερνητικές πηγές να έχουν στείλει ήδη το μήνυμα ότι «είναι άδικο και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της για να βγει από τέλμα , να υπάρχουν τέτοιες παραφωνίες».  

Για να αποφευχθούν πάντως οι διαρροές στα δύο κυβερνητικά κόμματα, οι…συζητήσεις με τους βουλευτές που εκφράζουν ενστάσεις συνεχίζονται ακόμη και σήμερα. Αύριο σε θεσμικό επίπεδο ο υπουργός Ανάπτυξης θα ενημερώσει την επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ενώ ξεχωριστά θα ενημερωθούν οι βουλευτές της ΝΔ. Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Πέμπτη. 

Στους κόλπους των γαλάζιων βουλευτών επίφοβοι είναι οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος και Γιώργος Καρασμάνης που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη ρύθμιση που αφορά το γάλα. Η πιο σημαντική περίπτωση είναι αυτή του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω και του θεσμικού ρόλου του. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αν και συναντήθηκε, τόσο με τον γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, όσο και με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, φέρεται να διατηρεί ακόμη επιφυλάξεις «μέχρι να δει το τελικό κείμενο της συμφωνίας».  

Από το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του γάλακτος έχουν εκφράσει αντιρρήσεις οι Μιχάλης Κασσής, Νίκος Σηφουνάκης και Θάνος Μωραϊτης, ενώ κάποιοι άλλοι βουλευτές έχουν επιφυλαχθεί και για άλλα ζητήματα, όπως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ή τα εργασιακά μέχρι να δουν το οριστικό κείμενο της συμφωνίας. 

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι όταν οι βουλευτές ενημερωθούν πλήρως για όλες τις ρυθμίσεις, θα καμφθούν οι αντιδράσεις τους και θα υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση διαθέτει σήμερα 153 βουλευτές και ότι θα είναι απόντες οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής η συμφωνία μπορεί να περάσει ακόμα και αν κάποιοι βουλευτές της συμπολίτευσης καταψηφίσουν.  

Ωστόσο εδώ τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι διατεθειμένοι οι συγκεκριμένοι βουλευτές να πάρουν στους ώμους τους το πολιτικό κόστος, είτε δεν εμφανιστούν να ψηφίσουν είτε καταψηφίσουν μια συμφωνία που για τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σηματοδοτεί την απεμπλοκή της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο από την κρίση. Επίσης οι ίδιοι βουλευτές θα πρέπει να απαντήσουν και για τα κίνητρα που τους οδήγησαν σε αυτή την επιλογή, ειδικά για κάποια ζητήματα όχι τόσο μείζονος σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα, όπως το γάλα.