current views are: 2

25 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση09:29

Την Ελλάδα επισκέπτεται τις επόμενες δύο εβδομάδες η Άνγκελα Μέρκελ

Έμπρακτη στήριξη από την Γερμανίδα Καγκελάριο και αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού αναμένουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Δημοσίευση 09:29’
αρθρο-newpost

Έμπρακτη στήριξη από την Γερμανίδα Καγκελάριο και αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού αναμένουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Έμπρακτη στήριξη από την Γερμανίδα Καγκελάριο και αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού αναμένουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Και αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα μοιάζει να… σφραγίζει και το εισιτήριο της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνική πρωτεύουσα. Η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα, πριν το Πάσχα, και η δικομματική επενδύει σε αυτή την επίσκεψη προκειμένου να εκπεμφθεί ένα ισχυρό σήμα εντός και εκτός Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Η κ. Μέρκελ δεν πρόκειται , φυσικά, να πει ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε ή ότι ο «Γολγοθάς» των Ελλήνων έφτασε στο τέλος του. Άλλωστε έχει και το δικό της ακροατήριο στο εσωτερικό της Γερμανίας που μοιάζει να στρέφεται προς τους ευρωσκεπτικιστές. Ωστόσο, Σαμαράς και Βενιζέλος εκτιμούν ότι το μήνυμα που θα σταλεί τόσο για την οικονομία όσο και για το χρέος θα είναι αρκούντως ισχυρό, ώστε να το χρησιμοποιήσουν και στην πορεία προς την κάλπη. 

Η δικομματική κυβέρνηση ποντάρει «όλα τα λεφτά» ενόψει διπλών εκλογών στις θετικές ειδήσεις και στην πολιτική στήριξη των εταίρων.   

Η συμφωνία με την τρόικα δίνει τη δυνατότητα για έξοδο της χώρας στις αγορές και αυτό θέλει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς που σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής κάνει λόγο για νέα εποχή χωρίς μνημόνιο κατηγορώντας όσους είχαν επενδύσει στην καταστροφή της Ελλάδος. 

“Διαψεύδονται όλα τα σενάρια καταστροφής για την χώρα μας. Όπως χρεοκοπούν όσοι τα διακινούσαν, όσοι τα προεξοφλούσαν και όσοι τα επιδίωκαν. Και όσοι αγωνίζονταν να κρατήσουν όρθια αυτά ακριβώς που μας βούλιαξαν στην κρίση. Και όσοι κερδοσκοπούσαν για τα πάθη του λαού μας”, είπε ο Πρωθυπουργός. 

Σαφώς και η οποιαδήποτε αναφορά της κ. Μέρκελ θα έδινε το πράσινο φως αλλά και μήνυμα στα αγορές.   

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες φουντώνουν τα δημοσιεύματα που θέλουν την χώρα μας να βγαίνει έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας στις διεθνείς αγορές.  

Δημιουργείται κλίμα ότι οι επενδυτές άρχισαν να εμπιστεύονται ξανά την χώρα μας δημιουργώντας συνθήκες εξόδου στις αγορές όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο ίδιο το δημόσιο.  

Οι αναλυτές εικάζουν πως η ελληνική κυβέρνηση εντός του έτους ετοιμάζει την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά την περίοδο της κρίσης.  

Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε επιστροφή στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα μετά την σημαντική υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. 


σχετικα αρθρα