Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η συμμετοχή των Αθηναίων  σήμερα το πρωί στη  στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε  στην πρωτεύουσα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου. Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε ακόμα και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.
 
Και δεν ήταν μόνο οι μικροί που θέλησαν να δουν από κοντά τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας . Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας στάθηκαν όρθιοι και χειροκρότησαν με καμάρι το έμψυχο δυναμικό που εγγυάται την ασφάλεια της χώρας 24ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 μέρες το χρόνο. Συγκινητικό ήταν που αρκετοί είχαν ντύσει τα παιδιά τους τσολιάδες και κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Ευτυχώς σε αυτήν την εθνική εορτή σύμμαχος ήταν και ο καλός καιρός.
 
Ίσως η μεγάλη προσέλευσή τους ήταν μία ηχηρή απάντηση σε όσους πολεμούν τις παρελάσεις ζητώντας να καταργηθούν χαρακτηρίζοντάς τες αναχρονιστικές και …εθνικιστικές εκδηλώσεις.
 
 
Ούτε και κόστισε ιδιαίτερα αν και πέταξαν  μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Συμμετείχαν ακόμα, εκτός από την πληθώρα των πεζοπόρων τμημάτων  μηχανοκίνητες μονάδες πυροβολικού, υπερσύγχρονα άρματα μάχης μέχρι και αντιαεροπορικά συστήματα.
 
Μεταξύ άλλων παρέλασε:
 
Πεζικό, Τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (Μ113), λόχοι υποστήριξης τάγματος, πολυβομβιδοβόλα πάνω σε οχήματα HUMMER, διμοιρίες αντιαρματικών βλημάτων MILAN-FAGOT, Cornet, TOW, φορείς όλμων 4,2 σε φορέα Μ106 (ΤΟΜΑ). 
Από άρματα μάχης παρέλασαν τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης Λέοπαρντ και συγκεκριμένα τα LEO 2 HEL ( για τα οποία πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δρομολόγησε την προμήθεια πυρομαχικών τους) και τα LEO 1.
 
Συνολικά πέρασαν μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη 21 άρματα μάχης. Παρέλασε και το μεγάλου βεληνεκούς αυτοκινούμενο πυροβολικό PzH 2000 GR, αυτοκινούμενα πυροβόλα  Μ 109 των  155 χλς  , πυροβολαρχία MLRS , αυτοκινούμενα πυροβόλα των 8 ιντσών και πολλά άλλα. Αντιαεροπορικό πυροβολικό κατευθυνόμενων βλημάτων, ΧΩΚ (με τους κλωβούς ραντάρ που εντοπίζουν τους εναέριους στόχους) και STINGER.
 
 
Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέταξαν:
 
Στον Αττικό ουρανό πέταξαν τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι, δύο μεταφορικά Σινούκ και δύο επίσης μεταφορικά ΝΗ-90 (που πρόσφατα αποκτήσαμε), τρία ελικόπτερα Σικόρσκι και δύο  ΑΒ-212. Διελεύσεις έκαναν και δώδεκα μαχητικά αεροσκάφη ( F-16 Block 52 plus, Mirage 2000-5 , F-4E ,A-7) πετώντας  όσο πιο χαμηλά γίνεται σε κατοικημένη περιοχή. Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε  το παρών  πέρα από τα μαχητικά αεροσκάφη και με ένα σμήνος, κατευθυνόμενων πυραύλων Patriot ,  Crotale , Βέλος και Sparrow.
 

Μήνυμα ισχύος και ειρήνης

Τα συγχαρητήρια του έδωσε μετά το πέρας της εκδήλωσης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε όλους τους διοργανωτές και συμμετέχοντες λέγοντας «σήμερα ζήσαμε συγκινητικές στιγμές. Θαυμάσαμε να παρελαύνουν μπροστά μας τα άξια παιδιά της Ελλάδας. Της Ελλάδας, της τιμής, του καθήκοντος και των αξιών. Τιμήσαμε την Εθνική μας Επέτειο φέρνοντας πίσω τα ανώτερα ευγενή νοήματα εκείνης της εποχής και προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες του σήμερα.
 
Σήμερα στείλαμε με αυτή την πράγματι μεγαλειώδη παρέλαση, που την παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίων, αλλά και μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης ολόκληρη η Ελλάδα και ο ελληνισμός της Διασποράς, ένα μήνυμα. Μήνυμα ισχύος, μήνυμα ειρήνης».
 
Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια υπογράμμισε με νόημα ότι:
 
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στέκονται στο ύψος της αποστολής τους, πάντοτε έτοιμες να ανταποκριθούν στο υπέρτατο καθήκον που είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας, αν ποτέ αυτό χρειαστεί. Στείλαμε μήνυμα φιλίας προς τη γειτονιά μας, αλλά και παρουσίας και παράστασης της ελληνικής σημαίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου αυτό επιβάλλεται.
 
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς μας. Από την άλλη μεριά όμως είναι τα παιδιά μας. Όλα αυτά τα άξια παιδιά, άντρες και γυναίκες που πέρασαν μπροστά μας, είναι παιδιά του ελληνικού λαού και τους αξίζει η αναγνώριση και ο σεβασμός, γιατί παρά τις αντιξοότητες που η εποχή επεφύλαξε, παρά τις δυσκολίες που η δημοσιονομική συγκυρία επέβαλε, είναι πιστά στον όρκο και στο καθήκον τους».
 
Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «Η Ελλάδα της κρίσης σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει. Έρχεται η Ελλάδα της περηφάνιας, της αυτοπεποίθησης, της ισχύος»  και κάλεσε όλους τους Έλληνες να « δουλέψουμε όλοι μαζί για τα καλύτερα που έρχονται, τιμώντας την Ιστορία μας και καλλιεργώντας ανάμεσά μας την απαραίτητη εθνική ομοψυχία και ενότητα, που οι καιροί και οι περιστάσεις απαιτούν. Αυτό είναι το μήνυμα που εστάλη σήμερα μέσα από αυτή την μεγαλειώδη παρέλαση και το μοιραστήκαμε όλοι οι Έλληνες μαζί σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας»
 
Γ.Κοκ.