Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το βαρύ τίμημα της βελτίωσης των δημοσιονομικών αριθμών πληρώνουν οι Πορτογάλοι, αφού πίσω από την «επιτυχία» των ομολόγων της χώρας, κρύβεται μία εικόνα μιας κλονισμένης από τη λιτότητα κοινωνίας.

Το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας έφτασε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2010, δύο μήνες πριν η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου βγει από το πρόγραμμα που προέβλεπε το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε τον Μάιο του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters τόνισε τη Δευτέρα ότι οι επενδυτές επιστρέφουν στην Πορτογαλία (όπως και στην Ελλάδα). Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έχουν μειωθεί περίπου 150 μονάδες βάσης (1,5 εκατοστιαία μονάδα) φέτος σε σχεδόν 7% 4,4%, έναντι μειώσεων κατά 50 έως 90 μονάδες βάσης που σημείωσαν οι αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών, ιρλανδικών και ιταλικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων κυμαίνονται από 3% έως 3,5%, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το τρίτο τρίμηνο του 2013 η πορτογαλική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη έπειτα από 2,5 χρόνια ύφεσης, 

Και η πραγματική εικόνα

Την ίδια ώρα, κάποιοι άλλοι δείκτες, αποτυπώνουν το τίμημα της βελτίωσης των δημοσιονομικών αριθμών και της «αποδοχής» της Λισαβόνας στις αγορές. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την πορτογαλική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Ine) σχεδόν ο ένας στους πέντε Πορτογάλους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 4.904 ευρώ το χρόνο, δηλαδή λιγότερα από 409 ευρώ τον μήνα.

Εξαιτίας της κρίσης, το ποσοστό της φτώχειας αυξήθηκε το 2012 και έφτασε το 18,7% έναντι του 17,9% που ήταν το 2009. Σύμφωνα με το Ine πρόκειται «για το πιο αυξημένο ποσοστό από το 2005».

Αν αφαιρεθούν τα κοινωνικά επιδόματα (ανεργίας, οικογένειας, συντάξεις), το ποσοστό ανέρχεται στο 46,9%, έναντι 43,4% το 2009.

Η φτώχεια πλήττει κυρίως τις οικογένειες με πολλά παιδιά, τους άνεργους και τους νέους κάτω των 18 ετών, διευκρινίζεται στην έρευνα.

Παράλληλα έχει αυξηθεί το χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών. Το 10% των πιο πλούσιων Πορτογάλων κερδίζει 10,7 φορές περισσότερα από το 10% των πιο φτωχών, έναντι 9,2 το 2009.

H σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Κοέλιο έχει αυξήσει δραματικά την ανεργία, την ώρα που έχουν μειωθεί σημαντικά οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, και η αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων να έχει «ψαλιδιστεί» δραματικά.

Όταν οι αριθμοί υπερισχύουν των ανθρώπων...