Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Συνεχίζεται, όπως φαίνεται, το «ψάξιμο» στα όργανα του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη προκειμένου να καταρτιστεί ολόκληρο το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέβει στις εκλογές το «Ποτάμι».

Έτσι, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τις θέσεις του κόμματος «Για την Ευρώπη και την Εξωτερική Πολιτική».

Η Ελλάδα στο ευρώ, το Eurogroup υπό... εποπτεία

Το «Ποτάμι» θέλει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και απορρίπτει την «Ευρώπη των Δύο Ταχυτήτων»:

«Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα πολλαπλασίαζε την ύφεση και θα εκτόξευε τραγικά τις ανισότητες. Οι θεσμοί και γενικότερα ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές τους αγκυλώσεις και να αναλάβουν δράση στο πλευρό του ευρωπαίου πολίτη, αυτός είναι ο ρόλος τους εξάλλου και ας έχει ξεχαστεί. Οι συζητήσεις και οι σκέψεις για «σπάσιμο» της Ευρώπης και για “Ευρώπη δύο ταχυτήτων” πρέπει να εγκαταλειφθούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντός και εκτός συνόρων πρέπει να δρα ως μία ενιαία οντότητα που υπερασπίζεται τα  συμφέροντα των πολιτών της, χωρίς παρωπίδες και αποκλεισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Ταυτόχρονα προτείνει έλεγχο του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε από το
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από ειδικό Κοινοβουλευτικό Σώμα της Ευρωζώνης, που θα αποτελείται από βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων.

Τραπεζική ένωση, «Έσχατος Δανειστής» και μεταρρυθμίσεις ως προϋπόθεση για νέο «κούρεμα»

Για την Ευρώπη, ζητά τη διευρυμένη εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβώνας και μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση όσων έχουν ήδη αποφασιστεί: την άμεση εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης προκειμένου να διασφαλιστούν οι καταθέσεις, χρονική και χρηματική αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, ελάφρυνση του χρέους των χωρών της περιφέρειας «με προϋπόθεση την εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων» ενώ προτείνει στο ρόλο του «έσχατου δανειστή» χρεωμένων κρατών την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Προτείνει επίσης φορολόγηση κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων «στη χώρα που παράγονται».

Για το μεταναστευτικό αναφέρεται πως το «Δουβλίνο ΙΙ» είναι ανεπαρκές και περιορίζεται στα γνωστά ευχολόγια περί «αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, φροντίδα και ισότητα για τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα», χωρίς να παρουσιάζεται κάποια συγκεκριμένη στρατηγική.

Τα Σκόπια, οι γερμανικές αποζημιώσεις και το Κυπριακό

Για την ονομασία των Σκοπίων προτείνεται «μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, μια σύνθετη ονομασία
που να διακρίνει σαφώς τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία».

Το «Ποτάμι» ζητάει δυναμική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου.

Όσο για το Κυπριακό «στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια των ηγετών της Κύπρου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των πολιτών της. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε “διευθέτηση” θα επιχειρούσαν να υπαγορεύσουν τρίτα κράτη ή οργανισμοί. Η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην ενιαία κυριαρχία της ΚυπριακήςΔημοκρατίας, στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, στη ρεαλιστική αλλά και ουσιαστική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ιδίως στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών».