Μια απρόσμενη αλλά ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επιθυμία που εκδήλωσαν να συμμετέχουν στις εθνικές εορταστικές μας εκδηλώσεις και οι Καταριανοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που βρίσκονται στη χώρα μας για εκπαίδευση.

Με τον τρόπο αυτό θέλησαν να δείξουν ότι αγαπούν την Ελλάδα και δεν περιορίζονται μόνο στη στενή αμυντική συνεργασία που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Έτσι πριν από μέρες εκδήλωσαν επίσημα και γραπτώς ότι επιθυμούν να εορτάσουν από κοινού μαζί μας την ημέρα που το ελληνικό έθνος επαναστάτησε κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας ζητώντας την λευτεριά μη διστάζοντας μπροστά στα ορδές που έστελναν οι Τούρκοι να κατασφάξουν τους προγόνους μας.

Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό με ικανοποίηση. Έτσι με καμάρι παρέλασαν στην Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκονται και εκπαιδεύονται . Όλοι οι παρευρισκόμενοι στον χώρο της παρέλασης δεν έκρυψαν την έκπληξή τους. Ίσως παλαιότερα να υπήρχε η εντύπωση ότι λόγο θρησκείας θα ήταν πιο κοντά στην Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει κάθε παλαιότερη εντύπωση.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Στρατηγικής Συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και του Κατάρ, πραγματοποιείται από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014, εκπαίδευση πλέον των 100 αξιωματικών και υπαξιωματικών του Κατάρ, σε αντικείμενα τεθωρακισμένων και πυροβολικού στα κέντρα εξομοιωτών των δύο Όπλων και στα πεδία των ασκήσεων στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκπαίδευση παρέχεται από κατάλληλους Έλληνες εκπαιδευτές της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΕΒΡΟΥ» .

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκπαιδεύονται Καταριανοί στη χώρα μας και ούτε η τελευταία. Μάλιστα η χώρα τους καλύπτει όλα τα έξοδα της εκπαίδευσής τους και με το παραπάνω . Επιπλέον αφήνουν και πολλά χρήματα στην τοπική οικονομία καθώς κάνουν πλούσια ζωή.

Γ.Κοκ.