Την έντονη ανησυχία του για την κυβερνητική τροπολογία στον Κώδικα Μετανάστευσης, εξέφρασε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, χαρακτηρίζοντάς την «απερίσκεπτη».

Με δημόσια παρέμβασή του από το Στρασβούργο, ο λετονός επίτροπος, εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για την επιχειρούμενη από την ελληνική κυβέρνηση, τροποποίηση του άρθρου 19 του μεταναστευτικού κώδικα, με την οποία θα επιτρέπεται η απέλαση μεταναστών, που έχουν καταγγείλει ψευδώς ότι έπεσαν θύματα ρατσιστικής ή παράνομης βίας από όργανα της επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

«Η τροπολογία αυτή είναι απερίσκεπτη και δεν θα πρέπει να εγκριθεί», όπως τονίζει ο επίτροπος, διευκρινίζοντας ότι, μέσω αυτής, μετατίθεται το βάρος της απόδειξης των καταγγελιών στους μετανάστες και προετοιμάζει το έδαφος για απελάσεις μεταναστών, που ναι μεν υπέστησαν ρατσιστική βία, αλλά δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.

«Η τροπολογία αυτή θα ενισχύσει επίσης την ατιμωρησία», υπογραμμίζει ο επίτροπος, δεδομένου ότι, κατά πάσα πιθανότητα, οι μετανάστες θα αποφύγουν να καταγγέλλουν περιπτώσεις κακομεταχείρισής τους από τα όργανα της επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

Ο κ. Μούιζνκιεκς τονίζει ότι «δεν βλέπει την ανάγκη για να περάσει μία τέτοια διάταξη» καλώντας το ελληνικό κοινοβούλιο να απορρίψει αυτή την τροπολογία και, αντ' αυτής, να υιοθετήσει έναν κώδικα μετανάστευσης «που θα ενισχύσει, αντί να αποδυναμώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών που είναι θύματα ρατσιστικής ή άλλης παράνομης βίας».