Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Όσο διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και όσο περισσότερο τις αναλύουν, τόσο τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε κοινά (!) συμπεράσματα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, κινούνται σε ποσοστά σαφώς χαμηλότερα των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2012- χαμηλότερα κινείται και το ΠΑΣΟΚ- «Ελιά», αλλά και η ΔΗΜΑΡ. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτιά, χωρίς ωστόσο να συγκεντρώνει ποσοστά που διαμορφώνουν ρεύμα εξουσίας

Τα ποσοστά αυτά (αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν) δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι οι εντυπώσεις θα κερδηθούν από άλλα στοιχεία, τα οποία θα εξαρτηθούν από τους αναποφάσιστους, την αποχή και το… «Ποτάμι»

Οι αναποφάσιστοι καταγράφουν μεγάλα ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τη ΝΔ να έχει σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα επιρροής από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ, ουδείς μπορεί να απαντήσει τι ρόλο θα παίξει (γιατί θα παίξει) η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και η ενδεχόμενη επιστροφή (για δανεισμό) στις αγορές- όχι τόσο γιατί θα υπάρξει σημαντική και ορατή αλλαγή στην οικιακή οικονομία των πολιτών, αλλά γιατί θα αυξηθούν οι ελπίδες για έξοδο από την κρίση. 

Η αποχή θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλη, αλλά το ζητούμενο είναι ποιο κόμμα θα… πληρώσει τη νύφη. Λογικά, αυτό που θα έχει λιγότερους υποψηφίους στον δεύτερο γύρο των δημοτικών, που συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Η σκέψη που επικρατεί (και στα δύο κομματικά επιτελεία) είναι ότι το κόμμα που θα έχει λιγότερους υποψήφιους στον δεύτερο γύρο, αυτό και θα πληγεί περισσότερο από την αποχή καθώς οι (χαλαροί) ψηφοφόροι του δεν θα έχουν ισχυρό κίνητρο για να συμμετάσχουν στην αναμέτρηση.

Για τον λόγο αυτό, οι αναμετρήσεις στους μεγάλους δήμους, που αναμένεται  να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, προσλαμβάνουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Η απάντηση στα ερωτήματα Σπηλιωτόπουλος ή Σακελλαρίδης, Καλαφάτης ή Μηταφίδης, θα λύσει πολλές απορίες. 

Και τέλος, υπάρχει και το «Ποτάμι» που δείχνει ότι αν και απολιτίκ, βρήκε τον τρόπο να κερδίζει ψήφους από τη ΝΔ, περισσότερους από τον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερους από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ- Ελιά. Εδώ τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τις προαναφερόμενες παραμέτρους- κλειδιά των ευρωεκλογών: Πόσους αναποφάσιστους θα κερδίσει το «Ποτάμι»; Και πόσους από τους απογοητευμένους του πρώτου γύρου; 

Δύσκολα αινίγματα, ακόμα και για μυημένους λύτες…