Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Η αποχώρηση της Χρυσούλας Γιαταγάνα και του Κωνσταντίνου Γιοβανόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσε νέες «φουρτούνες» στο κίνημα του Πάνου Καμμένου.

Οι δύο βουλευτές με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την Κ.Ο., ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με ανακοίνωσή τους, έκαναν λόγο για «αποστασία».

Λίγες ώρες αργότερα, σε έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος, ο κ. Καμμένος τόνισε σε αυστηρό τόνο ότι «η πίεση που ασκείται σε κάποιους από εμάς ξεπερνάει τα όρια και τις δυνατότητές τους. Όποιος αντέχει μένει στο πλοίο, όποιος δεν αντέχει εγκαταλείπει».

Οι βουλευτές που πήραν τον λόγο, εξέφρασαν τόσο τον προβληματισμό τους για τον χρόνο εκδήλωσης της ανεξαρτητοποίησης, όσο και την έκπληξή τους, χαρακτήρισαν δε το γεγονός ως «κεραυνό εν αιθρία».

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά των Γιοβανόπουλου και Γιαταγάνα, στην οποία τόνισε ότι «ο ένας μετά τον άλλον ρίχνουν τις ασπίδες, τρέχουν ως πρόβατα παρέχοντας γη και ύδωρ, κατακερματίζουν την προσπάθεια κοινής δράσης έναντι των μνημονιακών συμβάσεων υποταγής και δημιουργούν προπέτασμα καπνού, που υπηρετεί άμεσα ή έμμεσα την συγκυβέρνηση».

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΪ, η ίδια έκανε λόγο για «ομάδα βουλευτών με αρχηγό τον Γιώργο Νταβρή που είχε στόχο να υπονομεύσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

Από την πλευρά της, η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα, με δήλωσή της το βράδυ της Τετάρτης παρέθεσε τους λόγους που την ώθησαν στην ανεξαρτητοποίησή της.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα δύο επιστολές που έστειλε προς τον πρόεδρος του κόμματος Πάνο Καμμένο και προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ, όπου εκφράζει τους προβληματισμούς της σχετικά με τον τρόπο λήξης των αποφάσεων αλλά και για την επιλογή της στήριξης του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. 

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, o βουλευτής, Γιώργος Νταβρής, που διεγράφη στις αρχές του χρόνου έριξε νέα «καρφιά».

Το χρονικό της κρίσης 

Σημειώνεται ότι η κρίση που ξέσπασε στους ΑΝΕΛ είναι η τρίτη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και βρίσκει πια το κόμμα με πέντε λιγότερους βουλευτές, απ' όσους είχε εκλέξει τον Ιούνιο του 2012.

Συγκεκριμένα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2012, μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και έντονες διαφωνίες με τον Πάνο Καμμένο, αποχώρησαν ο Κώστας Μαρκόπουλος και ο Γιάννης Κουράκος, μαζί με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Χρήστο Ζώη.

Από αυτή την εξέλιξη, προέκυψε η Νέα Μέρα με επικεφαλής τον Χρήστο Ζώη, που σήμερα συνεργάζεται με την «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό του Βύρωνα Πολύδωρα, ο δε Κώστας Μαρκόπουλος επέστρεψε στη ΝΔ.

Πριν από λίγους μήνες -και συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου του 2014- διαγράφεται ο βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Νταβρής, εξαιτίας της μη προσέλευσής του στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος και στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που ακολούθησε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εσωκομματικά θέματα που είχαν προκύψει στο εσωτερικό του κόμματος. Είχε προηγηθεί έντονη αμφισβήτηση και κριτική του κ. Νταβρή κατά του κ. Καμμένου.