Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Την... καρδάρα με το γάλα προσπαθεί να κρατήσει όρθια η κυβέρνηση και να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες τόσων μηνών για έξοδο της χώρας από την κρίση. Μια ημέρα πριν κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα όσα προβλέπει η τελευταία συμφωνία με την τρόικα αλλά και τα κριτήρια για την αναδιανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα, το θρίλερ με βουλευτές της συμπολίτευσης που απειλούν να καταψηφίσουν συνεχίζεται. 

Το χρονοδιάγραμμα για την κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα σφιχτό, καθώς έχει καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 1η Απριλίου, οπότε και θα συνεδριάσει το άτυπο Eurogroup στην Αθήνα. Στόχος είναι να δοθεί το πράσινο φως για να δρομολογηθούν η εκταμίευση της δόσης των 10,1 δις ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την οικονομία. 

Τα πυρά πολλών βουλευτών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν κυρίως για τις ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με το γάλα και τα φάρμακα (για τα ταξί φαίνεται ότι η κατάσταση βαίνει ομαλώς), συγκεντρώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, στον οποίο χρεώνουν ότι προχώρησε τις αλλαγές χωρίς να λάβει υπόψη τις θέσεις των επαγγελματικών ομάδων. 

Πρώτος στη λίστα των βουλευτών αυτών παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος απειλεί ακόμη με παραίτηση καθώς χθες το απόγευμα δήλωνε ότι δεν ικανοποιήθηκε από τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην πρόταση που κατέθεσαν οι αγελαδοτρόφοι.  

Για τη συγκεκριμένη πρόταση τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μόνο συμβιβαστική δεν είναι, αλλά αντιθέτως κινείται στο άλλο άκρο, καθώς μείωνε ξανά τη διάρκεια ζωής του γάλακτος στις επτά ημέρες από τις έντεκα που ορίζει η συμφωνία, έναντι των πέντε που ισχύει σήμερα. 

Ιορδάνης Τζαμτζής, Θάνος Μωραϊτης, Νίκος Σηφουνάκης, Μιχάλης Κασσής (που ανοικτά δήλωνε «ας με διαγράψει ο Βενιζέλος, χάρη θα μου κάνει») αλλά και ο ανεξάρτητος Ανδρέας Λοβέρδος έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους είτε για το γάλα είτε για τα φάρμακα. Στη λίστα αυτή ήρθε να προστεθεί και το όνομα του Γιώργου Καλατζή, ο οποίος στηρίζει τους φαρμακοποιούς, ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι «όποιος διαφωνεί παραιτείται, δεν ρίχνει την κυβέρνηση». 

Την ίδια ώρα χθες το απόγευμα ο Γιώργος Βλάχος που επίσης είχε διατυπώσει επιφυλάξεις, δήλωσε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ότι σε λίγες ώρες θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και πως όλα είναι προς θετική εξέλιξη. Αυτό είναι πάντως και το κλειδί που έχει η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει τις εξελίξεις και δεν είναι άλλο από την πλήρη ενημέρωση των βουλευτών. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις που υπάρχουν και για αυτό στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν αναλάβει τις επαφές με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ εκκρεμεί για σήμερα και ενημέρωση των γαλάζιων βουλευτών από τον Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα τα επιτελεία των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή προκειμένου να δουν ποια περιθώρια αλλαγών υπάρχουν, κυρίως στο θέμα του γάλακτος. 

Μάλιστα, οι πληροφορίες που κυκλοφορούν μέσα στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι τόσο συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες, ώστε και μια χθεσινοβραδυνή ενημέρωση που έγινε σε 16 βουλευτές της ΝΔ από το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ για τη νέα ΚΑΠ παρουσιάστηκε σε κάποια δημοσιεύματα ως μυστική συνάντηση και ομαδοποίηση για το θέμα του γάλακτος.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως αναγνωρίζουν το σύνθετο της διαδικασίας και τη βεβαρυμμένη ψυχολογία των βουλευτών από τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα, όμως στέλνουν το μήνυμα ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίξει κορώνα γράμματα τις θυσίες των πολιτών, όταν μάλιστα το μέρισμα των 525 εκ. ευρώ είναι έτοιμο να επιστρέψει στην κοινωνία.