current views are: 1

27 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση10:34

Οριστική λύση για το γάλα – Συμφωνία και της τρόικας

Λύση στο θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως δήλωσε στον Real Fm, επιβεβαιώνοντας έτσι και το δημοσίευμα του newpost.

Δημοσίευση 10:34’
αρθρο-newpost

Λύση στο θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, όπως δήλωσε στον Real Fm, επιβεβαιώνοντας έτσι και το δημοσίευμα του newpost.

Λύση στο θέμα του γάλακτος φαίνεται ότι έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, επιβεβαιώνοντας έτσι και το δημοσίευμα του newpost, ότι εξελίσσονταν διεργασίες στη βάση των συγκεκριμένων αντιδράσεων ώστε να βρεθεί μία λύση με δύο σενάρια, που από τη μία δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στην ελληνική κτηνοτροφία, και από την άλλη δεν θα στέκεται εμπόδιο στον ελεύθερο ανταγωνισμό και τα οφέλη που γεννούνται στους καταναλωτές.

Επί της ουσίας, η συμφωνία για το γάλα επικυρώθηκε αρχικά σε επίπεδο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας, ενώ θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των βουλευτών και των υπολοίπων υπουργών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος χαράκτηρισε κατ’ αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη, του αναπληρωτή υπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου και ομάδας πανεπιστημιακών και επιστημόνων από τον ΕΛΟΓΑΚ και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίστηκε πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος λόγω και των συνθηκών παραγωγής/ διακίνησης στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες. Οριακά, δε, έχει περιθώριο αύξησης μιας ημέρας και αυτό αφού προηγουμένως συλλεχθούν τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα.

Οι τρεις κατηγορίες γάλακτος

Ο κ. Τσαυτάρης πάντως σε συνάντησή του χτες με τον κ. Χατζηδάκη τόνισε ότι «συζητήσαμε τον όρο «φρέσκο» και να το λέμε με την μέθοδο επεξεργασίας». Ο υπουργός εξήγησε ότι το γάλα θα χωρίζεται πλέον σε τρεις κατηγορίες. Το γάλα μιας ημέρας που θα λέγεται φρέσκο και θα φέρει σήμα ότι είναι ελληνικό, το γάλα 5 έως 6 ημερών το οποίο θα λέγεται παστεριωμένο και τέλος τα υπόλοιπα θα ονομάζονται γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας. 

«Θα έρθει και το σήμα με το Ελληνικό γάλα, εφόσον παράγεται και μεταποιείται εδώ. Αν έρθει και το γάλα της ημέρας, που θέλουν να δοθεί και το έχουν ανακοινώσει, αυτές οι παράμετροι μας δίνουν τη δυνατότητα να το λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε.

«Ο κ. Χατζηδάκης συμφώνησε με την πρότασή μας όμως υπάρχει και η τρόικα. Πράγματι, πριν από λίγο, έληξε αυτή η συζήτηση και είπε, ότι δέχεται αυτή την αλλαγή και η τρόικα», ξεκαθάρισε ο κ. Τσαυτάρης.

«Νομίζω ότι αρκετοί συμφωνούν και μπορεί πραγματικά αυτή τη δύσκολη στιγμή να μας δώσει μια λύση για το συγκεκριμένο θέμα. Και ο κύριος Χαρακόπουλος το βλέπει θετικά. Έτσι όπως ήταν η διατύπωση, δημιουργούσε σύγχυση στον καταναλωτή» κατέληξε ο  υπουργός.


σχετικα αρθρα