current views are: 1

27 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση10:37

Σε εξέλιξη το… απαιτούμενο μασάζ ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις

Μαστίγιο και καρότο από το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών. 

Δημοσίευση 10:37’
αρθρο-newpost

Μαστίγιο και καρότο από το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Μαστίγιο και καρότο από το Μέγαρο Μαξίμου μπροστά στις αντιδράσεις των βουλευτών. Ενώ από τη μία επιδιώκεται η εξεύρεση μίας λύσης που θα διευκολύνει τους διαφωνούντες να ψηφίσουν, την ίδια στιγμή το μήνυμα που εκπέμπει το πρωθυπουργικό γραφείο δεν χωρά παρερμηνείες: η συμφωνία είναι προ των πυλών, εναλλακτικές αναζητούνται, από εκεί και πέρα όποιος τολμά ας ρίξει την κυβέρνηση. 

Η ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας αναδεικνύεται, για άλλη μία φορά, σε δοκιμασία για την κυβέρνηση. Ήδη ο αριθμός των βουλευτών της συμπολίτευσης που έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ή έχουν εκφράσει αντιρρήσεις πλησιάζει τους δέκα, Λοβέρδος και Αηδόνης είναι απρόθυμοι να στηρίξουν ενώ το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θυμίζει κινούμενη άμμο. 

Τόσο κεντρικά το Μέγαρο Μαξίμου όσο και ο Κωστής Χατζηδάκης έχουν ξεκινήσει από χθες κύκλο επαφών με βουλευτές προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις, να αμβλυνθούν παρεξηγήσεις και να υπάρξει το… απαιτούμενο μασάζ ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Την ίδια στιγμή, διατάξεις του νομοσχεδίου σβήνονται και γράφονται καθώς πέραν του γάλακτος, το ζήτημα των φαρμακείων απειλεί να πυροδοτήσει τον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας. 

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελεί και η χθεσινοβραδινή επιλογή του κ. Γιάννη Στουρνάρα, σε συνεννόηση με το Μαξίμου, να ενταχθεί στο ήδη “βαρύ” σχέδιο νόμου (σ.σ. περιλαμβάνονται οι επίμαχες διατάξεις για τις τράπεζες, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα εργασιακά) και το, μέχρι πρότινος, ανεξάρτητο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά με το οποίο επιβάλλονται σημαντικές μειώσεις στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για το εν λόγω σχέδιο, που αφορά αρκετές χιλιάδες μικροπαραγωγούς, έχουν ήδη αντιδράσει 57 (!) βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. 

Η διαδικασία διαμόρφωσης του τελικού κειμένου, που αναμένεται να τεθεί σήμερα υπόψιν του ΠΑΣΟΚ αλλά και των βουλευτών της ΝΔ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στη Βουλή, βρίσκονταν μέχρι αργά χθες σε πλήρη εξέλιξη ενώ υπήρχε και ανοικτή γραμμή με την τρόικα καθώς ακόμη και ήσσονος σημασίας αλλαγές θα πρέπει να πιστοποιηθεί από τους δανειστές προκειμένου να μην υπάρξει αλλαγή της πρόσφατης συμφωνίας. 

Στο γάλα, κυβερνητικές πηγές επέμεναν μέχρι αργά χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υιοθέτησης της πρότασης των κτηνοτρόφων, την οποία ενστερνίστηκαν πολλοί βουλευτές. Αντιθέτως, οι αλλαγές θα είναι περιορισμένης εμβέλειας και θα αφορούν τη δυνατότητα διήμερης διάθεσης του “γάλακτος ημέρας”, το οποίο και θα πρέπει να είναι 100% ελληνικής παραγωγής, καθώς και σαφή σήμανση του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης ως προς την προέλευσή του και τη διάρκεια ζωής του. 

Ως προς τα φαρμακεία, επιδιώκονται διορθώσεις στους όρους συστέγασης με άλλα εμπορικά καταστήματα αλλά και ως προς τον ανώτατο αριθμό αδειών που μπορεί να διαθέτει κάθε φαρμακοποιός, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο “εξαγοράς” των αδειών και δημιουργίας αλυσίδων από εταιρείες. 

Με αυτά τα “όπλα” φαίνεται ότι πορεύεται η κυβέρνηση προς την κοινοβουλευτική μάχη. Μπορεί να μην μοιάζουν αρκούντως ισχυρά (σ.σ. κάποιοι πρότειναν μέχρι και αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου) ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει επιχειρήματα. Κι αυτά δεν αφορούν στα επιμέρους ή στα τεχνικά ζητήματα αλλά στην ουσία. Στο τεράστιο βάρος που θα πρέπει να “σηκώσουν” οι βουλευτές εφόσον επιλέξουν να δοκιμάσουν την κυβερνητική αντοχή. Ένα βάρος που δεν αποτιμάται μόνον σε πολιτικούς όρους αλλά και σε 525 εκατομμύρια. Όσα είναι έτοιμη να διαθέσει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ενστόλους…


σχετικα αρθρα