Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

«Στηρίξτε τον Άρη…Δε νομίζω ότι πρέπει να το συζητήσουμε πολύ…» είπε ορθά – κοφτά ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές της Α΄ Αθηνών, παρουσία του Άρη Σπηλιωτόπουλου, το πρωί της Τετάρτης. 

Για τον Πρωθυπουργό δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος… Η μόνη διαδρομή για τον ίδιο για να φθάσει η ΝΔ στο Δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά είναι με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο στο τιμόνι… Γι’ αυτό και δεν θέλει να παρεκκλίνει κανείς νεοδημοκράτης από τη «γαλάζια» διαδρομή. Στόχος είναι να μην παραμείνουν πολλοί στο άρμα του «αντάρτη» Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος πιστεύουν ότι θα αποδυναμωθεί σταδιακά

Από χθες το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει δεξιά και αριστερά για το νέο τοπίο που δημιουργείται στην Αθήνα μετά την απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να παραιτηθεί από την Κ.Ο. της ΝΔ και να αναστείλει την ιδιότητα του κομματικού μέλους. «Μεγάλη απόφαση» λένε χαρακτηριστικά. 

Εξ αρχής βγήκαν πολλοί και τον υποστήριξαν με θετικές αναφορές, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ευάγγελος Αντώναρος, κ.α. αλλά μέχρι στιγμής αυτό που παρατηρείται είναι μια πολύ χλιαρή αντιμετώπιση της υποψηφιότητας του Άρη Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα.  

Ο Νικήτας Κακλαμάνης επιμένει και δεν κάνει πίσω, αν και τις τελευταίες ημέρες δέχεται μεγάλη πίεση, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει πολλές κινήσεις στο παρασκήνιο για να αποδυναμωθεί ο συνδυασμός του. Μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου έχει τηλεφωνήσει σε πολλά πρόσωπα για να μην ακολουθήσουν τον Νικήτα Κακλαμάνη και να συνταχθούν με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. «Δεν στο ζητάμε, στο επιβάλλουμε» είναι η χαρακτηριστική φράση... 

Μπορεί η κίνηση Σπηλιωτόπουλου να προκαλεί αίσθηση και να πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί, εντούτοις όμως ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρά το γεγονός ότι πιέζεται πολύ πολιτικά, ετοιμάζεται και αυτός να προβεί σε ανακοινώσεις. Πολλοί θυμούνται ότι το 2005 είχε ζητήσει να παραιτηθούν από τη βουλευτική ιδιότητα όσοι θα ήταν υποψήφιοι για την αυτοδιοίκηση, αλλά ο ίδιος δεν το έπραξε εν αντιθέσει με τον Κώστα Σκανδαλίδη. 

Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδείχθηκε από τη χθεσινή κίνηση Σπηλιωτόπουλου να παραιτηθεί και μπορεί να επηρεάσει παρασκηνιακά και την τελική στάση πολλών στην Α΄ Αθήνας, είναι ότι η Β΄ Αθηνών έκλεισε οριστικά για τον ίδιο. 

Μετά την επιλογή του να παραιτηθεί λέγεται ότι πλέον, εάν δεν εκλεγεί, μεταφέρεται στην πιο εύκολη για τον ίδιο εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, μια ενέργεια που θα αλλάξει και τους συσχετισμούς και θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στον εκλογικό χάρτη της ΝΔ. 

Αγώνας δρόμου για Κουμουτσάκο 

Την ίδια στιγμή προβλήματα αντιμετωπίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος στην περιφέρεια Αττικής, όπου επίσης παρατηρείται απροθυμία πολλών βουλευτών και υπουργών να τον στηρίξουν στην εκλογική μάχη. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται εντός των ημερών να γίνει και για την περίπτωσή του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δοθεί το μήνυμα της συστράτευσης. Πάντως σήμερα ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα ανακοινώσει το όνομα του συνδυασμού του και εμφανίζεται αισιόδοξος για ένα θετικό αποτέλεσμα.