Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«Η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση θυμίζει την παροιμία "δεν ξέρει η δεξιά τι ποιεί η Αριστερά", ή μονολεκτικά "χάος" έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία παρακολουθούσαν με έκδηλο ενδιαφέρον τα όσα καταγράφονταν σε αυτήν.

Όπως έλεγαν κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος στο περιστύλιο της Βουλής χθες βράδι «όλοι συνεδρίαζαν μόνο που κανείς δεν ήξερε ποιος με ποιόν συνεδρίαζε, ποιος με ποιόν συνομιλούσε και ποιοι με ποιους «έπιναν γάλα» ή αντάλλασσαν απλώς... δημιουργικές απόψεις.

Αυτό που τους προκαλούσε έκπληξη ήταν η κατάσταση «μπάχαλο» που επικρατούσε, ενώ συνεργάτες τους, τούς ενημέρωναν για τις αναρτήσεις στο Facebook, όπου βουλευτές της Ν.Δ. τους οποίους οι περισσότεροι συντάκτες έψαχναν το πότε είχαν μιλήσει στη Βουλή, αναρτούσαν σχόλια που εκτείνονταν από το γάλα και έφταναν στο ελαιόλαδο.

Την ίδια ώρα την κατάσταση «χάους» ενίσχυε και η εικόνα που εμφάνιζε το ΠΑΣΟΚ. «Αν δε δούμε το κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα δεν ψηφίζουμε» παράγγελναν στην ηγεσία οι βουλευτές, ενώ το θέμα των φαρμάκων και των ταξί πυροδοτούσε νέες αναταράξεις. «Αν αυτή είναι εικόνα κυβέρνησης τότε έχουμε χάσει το μπούσουλα» έλεγαν στους συνομιλητές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και απορούσαν με την αδυναμία του Αντ. Σαμαρά «να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα».

«Αν μέχρι χθες το πρόβλημα ήταν το ΠΑΣΟΚ, σήμερα είναι η ίδια η Ν.Δ.» έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο αδυνατούσε να εξηγήσει με όρους πολιτικής το όλο σκηνικό. Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης θυμίζουν «διαλυμένο τάγμα», γεγονός που λειτουργεί διαλυτικά για τη συνοχή της.

Το sucess story, αποδομήθηκε και χάθηκε «εν μια νυκτί», ο πρωθυπουργός δείχνει αδύναμος να παρέμβει, οι βουλευτές παίζουν το προσωπικό τους παιχνίδι και δίνουν εξετάσεις στους ψηφοφόρους τους και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος απλώς προεδρεύει σε ένα κόμμα το οποίο φλερτάρει με τον εκλογικό καταποντισμό.

Όπως υποστήριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενα πληροφορίες από βουλευτές της κυβέρνησης επεσήμαιναν «η 
κοινή συνισταμένη όσων  είχαν επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν η φράση βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας ελέγχου», με ότι αυτό και αν σημαίνει.

Στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν ότι δεν εξεπλάγησαν από τα διαδραματιζόμενα αφού «ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η κατάσταση αυτή του έχει αποστερήσει πλέον το όποιο πλεονέκτημα είχε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, και μάλιστα κινδυνεύει να βρεθεί μπροστά σε αγεωγράφητα νερά, αφού οι βουλευτές κινούνται αυτονομημένα και προσπαθούν να σωθούν, διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις κυβερνητικές επιλογές».

Από την άλλη εκτιμούσαν ότι «δεν μπορεί να περιμένει χείρα βοηθείας από τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά ούτε και από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων, οι οποίοι δύσκολα θα βάλουν το κεφάλι τους στην πολιτική γκιλοτίνα.

Έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ  έλεγε «εμείς απλώς παρακολουθούμε», καθιστώντας σαφές ότι τα περιθώρια «επιτυχιών, ελιγμών και πολιτικών αντιπερισπασμών για την κυβέρνηση έχουν οριστικά παρέλθει».

Πάντως ακόμα και στην κατάσταση αυτή που έχει περιέλθει η κυβέρνηση, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφευγε μια λεπτομέρεια. Η πιθανότητα, «να απειλήσει με εκλογές ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθειά του να παραμείνει στο Μαξίμου και να σπρώξει το χρόνο όσο μπορεί».

Όμως τα ερωτήματα είναι δύο: «Ποιους πλέον μπορεί να πείσει απειλώντας ή πόσο είναι διατεθειμένοι οι διαφωνούντες να γίνονται κατ΄ επανάληψη ανυπόληπτοι»; Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν ιστορία αναφέρονταν στο 1991, αν και οι ομοιότητες με το σήμερα απέχουν παρασάγγας.