current views are: 1

27 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση16:12

Διαβάστε ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης

Στα κόμματα μοιράστηκε το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αποτελείται από τρία άρθρα.

Δημοσίευση 16:12’
αρθρο-newpost

Στα κόμματα μοιράστηκε το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αποτελείται από τρία άρθρα.

Στα κόμματα μοιράστηκε το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αποτελείται από τρία άρθρα.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή προκειμένου να συζητηθεί απο τα μέλη των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το Σάββατο και την Κυριακή, σε μια συνεδρίαση, να συζητηθεί και ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, θα είναι ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα για τη στήριξη πολιτών και οικογενειών με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Ε.Κ.Α.Σ. ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Κάθε δικαιούχος λαμβάνει το κοινωνικό μέρισμα από μία και μόνο πηγή. Αν καταβάλλεται σύνταξη εκ μεταβιβάσεως σε περισσότερους δικαιούχους, το ποσό του μερίσματος επιμερίζεται ανάλογα.

Το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και η καταβολή μπορεί να διενεργείται μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, με πίστωση του λογαριασμού του δικαιούχου.

Αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

Για τις αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

-Το ποσό πάνω από το οποίο η εφορία προχωράει σε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων αυξάνεται από τα 300 στα 500 ευρώ. Η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και για όσους έχουν υποστεί κατασχέσεις για ποσά από 300 – 500 ευρώ.

Αυξάνεται από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις και για το επιπλέον ποσό μπορεί να κατασχεθεί το 25%, έτσι ώστε μετά την κατάσχεση το εναπομείναν ποσό να μην υπολείπεται των 1.500 ευρώ.

Καταθέσεις σε τράπεζα, σε κοινό ή ατομικό λογαριασμό, είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για την εξαίρεση του λογαριασμού από την κατάσχεση απαιτείται να γνωστοποιήσει ο φορολογούμενος το λογαριασμό με ειδική γνωστοποίηση στο Taxis.

-Επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο τον δημόσιο τομέα, ο οποίος όμως αφορά εμπορικές συναλλαγές με το Δημόσιο.
-Θεσπίζονται οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Ο ΦΠΑ τους επιστρέφεται κατ’ αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.

-Εντός 30 ημερών από την αλλαγή ιδιοκτησίας κάθε είδους σε ένα ακίνητο θα πρέπει να δηλώνεται η μεταβολή στην εφαρμογή Ε9. Ειδικά για φέτος οι δηλώσεις μεταβολών για το έτος 2014 που απεικονίζουν την περιουσιακά κατάσταση του φορολογούμενου κατά την 1/1/2014 υποβάλλονται μέχρι 30/5/2014».

Φαρμακεία και ωράριο

Τη σύσταση ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας μόνο μεταξύ φαρμακοποιών, διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ από 1 Ιανουαρίου 2017, περιλαμβάνονται επ΄ίσης στο πολυνομοσχέδιο.

Ρυθμίζεται επίσης και το θέμα της ίδρυσης φαρμακείων κοντά σε δημόσιο νοσοκομείο και σε απόσταση 100 μέτρων από την πύλη. Ο αριθμός των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή.

Όσον αφορά τα ΜΥΣΥΦΑ, οι τιμές πώλησης τους (χονδρική, νοσοκομειακή και λιανική) καθορίζονται ελεύθερα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ για όσα κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα ή θα κυκλοφορήσουν μετά τη δημοσίευση του νόμου, οι τιμές δεν αυξάνονται έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται επίσης, ότι όλα τα φαρμακεία μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας για απολυθέντες δημοσίους υπαλλήλους

Παράλληλα, το σχέδιο νόμου, όπως αναμενόταν προβλέπει αποζημιώσεις και επίδομα ανεργίας, για τους δημόσιους υπαλλήλους, που απολύθηκαν μετά από διαθεσιμότητα.

Ειδικότερα, η αποζημίωση δίδεται στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, υπαλλήλους του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, οι οποίοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το σχετικό νόμο (4172/2013) και στη συνέχεια λύεται η εργασιακή τους σχέση, λόγω κατάργησης της θέσης τους.

Για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας. Κατά τα λοιπά, η αποζημίωση υπολογίζεται σύμφωνα με τα οριζόμενα της νομοθεσίας. Τονίζεται δε ότι η αποζημίωση του υπαλλήλου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Μερίσματα και μετοχές

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν στην είσπραξη μερισμάτων από δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στη θητεία του Προέδρου, του διευθύνοντος συμβούλου και του διοικητικού συμβουλίου, τα κόστη των συμβούλων αλλά και τη δυνατότητα αποδοχής δημόσιων προτάσεων που τυχόν υποβληθούν για περιουσιακά του στοιχεία (εταιρείες του Χ.Α.) περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Επίσης ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν «στο δίκαιο και εύλογο» των συναλλαγών που πραγματοποιούνται.

Για την πώληση μετοχών που είναι εισηγμένες σε Οργανωμένη Αγορά ή εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά (π.χ. Χρηματιστήριο Αθηνών), παράλληλα με την πώληση το Ταμείο δύναται να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ την εξεύρεση αγοραστών μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών, με ή χωρίς την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων ή ΕΠΕΥ να αγοράσουν τις μετοχές που τυχόν δεν θα διατεθούν.

ΤΑΙΠΕΔ και ακίνητα

Επίσης, το ΤΑΙΠΕΔ έχει τη δυνατότητα να αποδέχεται δημόσιες προτάσεις που υποβάλλονται για περιουσιακά του στοιχεία, ενώ για τις συμβάσεις με τους εκάστοτε συμβούλους τονίζεται ότι οποιοδήποτε δε κόστος από αυτές, αποτελεί λειτουργικό κόστος του Ταμείου και βαρύνει το τίμημα που αυτό εισπράττει από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάζονται εκτάσεις 950.000 τ.μ. στην περιοχή «Θίννες» Βαρθολομιού στον δήμο Πηνειού στην Ηλεία και περίπου 615.000 τ.μ. στην περιοχή «Βερβερόντα» (Πορτοχέλι), δήμου Ερμιονίδος.

Διαβάστε το άρθρο 1.

Διαβάστε τα άρθρα 2 και 3.


σχετικα αρθρα