Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

«Καλά τι διάολο διαπραγματεύτηκε ο Χατζηδάκης με την τρόικα και έφερε την ρύθμιση για το γάλα που κόντεψε να ρίξει την κυβέρνηση;» 

Αν το ερώτημα ήταν (μόνον) δικό μας, θα μπορούσε να είναι ένα εύλογο δημοσιογραφικό ερώτημα. Όταν διατυπώνεται από τα χείλη όλων όσων κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, προσλαμβάνει χαρακτήρα σκληρής κριτικής και πολιτικής μομφής. Εξακολουθεί όμως να παραμένει ένα εύλογο ερώτημα στο οποίο ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα κληθεί να απαντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης, μιας και για τους περισσότερους η απάντηση είναι γνωστή: Προφανώς δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα! 

Από την ώρα που (προχθές το βράδυ) στο όλο θέμα ενεπλάκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ο οποίος και συναντήθηκε με τον Κωστή Χατζηδάκη, στην κυβέρνηση άρχισε να σχηματίζεται η πεποίθηση ότι ο γόρδιος δεσμός του γάλακτος μπορούσε να λυθεί αναίμακτα. Η πεποίθηση αυτή έγινε σχεδόν βεβαιότητα χθες το πρωί, όταν στην κυβέρνηση έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες από τις αντιδράσεις της τρόικας, που δεν ήταν αρνητικές. 

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης εμφάνιζε σχεδόν αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή με το επιχείρημα ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, οι τροϊκανοί δέχθηκαν τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης μετά από κάποια τηλεφωνήματα και ανταλλαγή φαξ με τις σχετικές διευκρινίσεις. 

Κατόπιν τούτου, σχηματίστηκε η εντύπωση ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που αίφνης βρέθηκε να αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση χωρίς να προβλέπεται από το Μνημόνιο (!) δεν ήταν δα και οι πλάκες του Μωυσή, όπως εύστοχα είχε πει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (και παρ ολίγο αντάρτης) Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ταυτοχρόνως, μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών σχηματίστηκε και η βεβαιότητα ότι για άλλη μια φορά ο Κ. Χατζηδάκης δέχθηκε αδιαμαρτύρητα κάποιες ντερεκτίβες αν δεν έσπευσε ο ίδιος να τις ενσωματώσει στη συμφωνία με την τρόικα

Οι προαναφερόμενες σκέψεις εδράζονται στο γεγονός ότι ο Κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί εδώ και χρόνια το αγαπημένο παιδί των ευρωπαίων εταίρων (και σημερινών δανειστών) λόγω του γεγονότος ότι ουδέποτε αντιτίθεται στα «θέλω» τους. Όσο για το «όχι» φαίνεται ότι απουσιάζει παντελώς από το αγγλογαλλικό λεξιλόγιό του!  

Το χειρότερο για τον υπουργό είναι ότι με την τροπή που πήρε το θέμα με το γάλα, διαφάνηκε ότι με την τρόικα διαπραγματεύτηκε η πλειοψηφία των υπουργών και όχι το σύνολό τους. Είτε μας αρέσουν είτε όχι, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι- υλοποιώντας τις κατευθύνσεις που είχαν από τον πρωθυπουργό, διαπραγματεύτηκαν ο Στουρνάρας, ο Σταϊκούρας, ο Γεωργιάδης, ο Βρούτσης, ο Μητσοτάκης, αλλά όχι και ο Χατζηδάκης. Αυτός, κατάπιε ολόκληρη την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ… αμάσητη!

Το γεγονός- σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενόχλησε σφόδρα και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είχε δώσει σαφείς κατευθύνσεις, ενώ ακόμη και χθες, στη δήλωσή του, επανέλαβε ότι «κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κλίμα που ήδη ήταν βαρύ εδώ και περισσότερο από ένα μήνα για τον Κ. Χατζηδάκη, βάρυνε περαιτέρω, ώστε οποιαδήποτε πρόβλεψη για την τύχη του σε πιθανό επερχόμενο ανασχηματισμό να είναι παρακινδυνευμένη.