Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Τρεισήμισι ώρες διήρκησε η ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στους βουλευτές της ΝΔ για το πολυνομοσχέδιο και ιδιαίτερα για τις ρυθμίσεις που αφορούν στον τρόπο διάθεσης του γάλακτος. Το κλίμα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό και οι βουλευτές έφεραν σημαντικές ενστάσεις και αντιρρήσεις στον αρμόδιο υπουργό. 

Χαρακτηριστικά υπήρξε βουλευτής που απευθυνόμενος στον κ Χατζηδάκη είπε --με αυτά που μας λέτε να ψηφίσουμε δεν θα έχουμε μούτρα να πάμε στα χωριά μας . Ο υπουργός φέρεται να απάντησε --σε μικρό χρονικό διάστημα όλοι θα καταλάβουν ότι οι ρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον και των παραγωγών και των καταναλωτών. 

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα όταν ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε στους βουλευτές την κατηγορία του γάλακτος ημέρας .Οι βουλευτές που αντέδρασαν εντονότερα ήταν οι κύριοι Χαρακόπουλος και Τζαμτζής οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχτούν ότι η διάρκειά του θα είναι μόνο δύο ημέρες και ζήτησαν να είναι από δύο έως πέντε. 

Αρνητικοί εμφανίστηκαν οι βουλευτές και στην δεύτερη κατηγορία του γάλακτος , αυτό δηλαδή που θα υπόκειται σε χαμηλή παστερίωση με θέρμανσης και θα έχει διάρκεια 5 εως 7 ημερών με ευθύνη του παραγωγού. 

Αυτό είναι απαράδεκτο αναφώνησε κάποιος βουλευτής για να ακολουθήσουν και άλλοι

--Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει, είπε άλλος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον καθένα ανεξέλεγκτο , ήταν η τρίτη αντίδραση .

Ο υπουργός ρώτησε --Τι προτείνετε;

Και οι βουλευτές αντέτειναν

--Θα πρέπει να υπάρχει επίσημος φορέας του κράτους που θα πιστοποιεί την διάρκεια των ημερών.

Συμφωνώ αυτό μπορεί να βελτιωθεί , απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Με αυτό το πρώτο βήμα πίσω από το υπουργείο οι βουλευτές ηρέμησαν ...αλλά προσωρινά. 

Και αυτό γιατί αμέσως μετά στο τραπέζι έπεσε το ζήτημα της πιστοποίησης του ελληνικού γάλακτος . Και πως θα γίνεται αυτό; ρώτησαν οι βουλευτές .Θα πιστοποιείται πάλι από τους παραγωγούς; Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό... δεν θα γίνουμε ξέφραγο αμπέλι. 

Αυτό ήταν το δεύτερο σημείο που ο Κωστής Χατζηδάκης κάνει πίσω και αποδέχεται η πιστοποίηση να γίνεται από επίσημο φορέα του κράτους και κατόπιν αν δίνεται η άδεια στους παραγωγούς τότε να μπορούν να βάζουν το ταμπελάκι ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ. 

Από εκείνη την στιγμή και μετά τα πνεύματα ηρέμησαν και οι βουλευτές άρχισαν σιγά σιγά να αποχωρούν (40 τον αριθμό) από την αίθουσα. 

Από τους τελευταίους ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που δήλωσε --Αποτρέψαμε σήμερα τα χειρότερα , θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και θα δούμε πως θα εφαρμοστεί στην πράξη. 

Φράση κλειδί και προειδοποίησης προς Χατζηδάκη άλλου βουλευτή ----Αν δεν μειωθούν οι τιμές για τους καταναλωτές και αντιδράσουν οι παραγωγοί... θα επανέλθουμε. 

Λίγο μετά τις οκτώ στην αίθουσα έφτασε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος προχώρησε σε μια ωριαία ενημέρωση των βουλευτών που ήταν σχεδόν οι μισοί από τους σαράντα που παρακολούθησαν την ενημέρωση Χατζηδάκη. 

Καμία διάταξη του υπουργείου υγείας δεν θα τροποποιηθεί διαβεβαίωσε αμέσως μετά ο υπουργός υγείας. 

Όλα καλά --ήταν η μοναδική φράση που ακούστηκε από βουλευτή που συμμετείχε στην ενημέρωση. 

Ικανοποίηση επικρατεί και στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τόνιζε με νόημα ----Οι βουλευτές καταλαβαίνουν την μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Αντώνης Σαμαράς και θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους.