Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Καθόλου τυχαία δεν ήταν τα συγχαρητήρια που έλαβε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο από τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στις 22 Φεβρουαρίου, ημέρα της απελευθέρωσής της, αφού όπως αποκαλύπτεται λίγο καιρό αργότερα, αποτελούν προάγγελο πολιτικών εξελίξεων.

Η Μέρκελ είπε στην Τιμοσένκο ότι η επιστροφή στην ενεργό πολιτική θα αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας για την Ουκρανία. Έναν μήνα περίπου μετά, η 53χρονη πρώην πρωθυπουργός και ηττηθείσα από τον Γιανουκόβιτς στην κούρσα για την προεδρία το 2010 αποκάλυψε τις προθέσεις της: Να είναι υποψήφια ξανά για τον προεδρικό θώκο της χώρας.

«Σχεδιάζω να είμαι υποψήφια για τη θέση του προέδρου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους. Η «ηγετική» της εμφάνιση στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου (Μάινταν) την ημέρα της απελευθέρωσής της είχε προϊδεάσει για τη στάση που θα κρατούσε απέναντι στις εξελίξεις. 

Η Ουκρανία «θα διαλυθεί χωρίς εσάς», είπε η Τιμοσένκο στους χιλιάδες συγκεντρωμένους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, δηλώνοντας πως «η δικτατορία έπεσε». Η αποπομπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς ακολουθήθηκε από την τοποθέτηση ανθρώπων της Τιμοσένκο (Τουρτσίνοφ, Γιατσενιούκ) σε θέσεις-κλειδιά.

Η άλλοτε ηγέτιδα της «Πορτοκαλί Επανάστασης» του 2004, η οποία είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας, ήταν επίσημη προσκεκλημένη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο. Πήρε τον λόγο και πόζαρε περιχαρής δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ την ίδια ώρα, είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Γερμανία για θεραπεία. Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούσαν, εξάλλου, από τον Γιανουκόβιτς την απελευθέρωση της πολιτικής του αντιπάλου.

Η Τιμοσένκο ποντάρει στο αντι-ρωσικό αίσθημα, με το παραλήρημά της περί «πυρηνικών επιθέσεων κατά των Ρώσων της Ουκρανίας» που ανέβηκε στο Youtube, να είναι ενδεικτικό. Η συγκεκριμένη θέση της Τιμοσένκο δεν φαίνεται να άρεσε καθόλου στο Βερολίνο που την επέκρινε δημόσια.

Πόσο εύκολο, όμως είναι για την 53χρονη πολιτικό να ανέλθει στην εξουσία της Ουκρανίας. Πιθανώς δύσκολο και σίγουρα μπερδεμένο. Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» ολιγάρχης και βουλευτής, Πέτρο Ποροσένκο εμφανίζεται να διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του Βιτάλι Κλίτσκο και της Τιμοσένκο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, θα συγκέντρωνε 24,9% έναντι 8,9% του πρώην πυγμάχου και 8,2% της πρώην πρωθυπουργού.

Ο ίδιος, ο οποίος υπήρξε ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του κινήματος Euromaidan και σύμφωνα με τις κακές γλώσσες και του διαβόητου ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, όμως εάν το κάνει θα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη νίκη. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τιμοσένκο, όπως και οι υπόλοιποι ολιγάρχες, θέλει αν έχει λόγο στην επόμενη μέρα της Ουκρανίας. 

Η Τιμοσένκο έχει «βουνό» να ανέβει, εκτός και εάν τα δεδομένα ανατραπούν δραματικά.