Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Σε κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση εξελίσσεται, όπως αναμενόταν άλλωστε, η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της τρόικας. Τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, που μοιάζει να αντιμετωπίζει περισσότερα προβλήματα, θα γνωρίζουν ακριβώς εάν θα μπορούν να πορευθούν, κατά το δυνατόν, ανεπηρέαστοι από εσωτερικές εντάσεις προς τις κρίσιμες κάλπες του Μαΐου.

Ειδικά για τον Πρωθυπουργό, η υπερπήδηση του κοινοβουλευτικού εμποδίου, κάτι που προϋποθέτει και τη μη αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, συνιστά προϋπόθεση για την ανάπτυξη του συνόλου της πολιτικής του ατζέντας που έχει ως τελικό στόχο να αναδείξει τον ίδιο σε ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων και να δημιουργήσει προϋποθέσεις διεκδίκησης και της επόμενης εκλογής.  

Το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε δύσκολες ώρες τα προηγούμενα 24ώρα καθώς η αναταραχή στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα έτεινε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ωστόσο ένα μπαράζ επαφών από στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου αλλά και από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και οι ελιγμοί για το γάλα, που πάντως δεν ακυρώνουν την ουσία της ρύθμισης, έδειξαν να περιορίζουν τις εντάσεις. Πάνω σε αυτό το έδαφος πάτησε ο Πρωθυπουργός προκειμένου να απευθύνει το χθεσινό, αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές.

“Ξέρετε τί είναι σωστό για τη χώρα, είστε υπεύθυνοι για την τελική σας απόφαση” θα μπορούσε – εκλαϊκευμένα – να είναι η ουσία του χθεσινού μηνύματος Σαμαρά που φαίνεται ότι ελήφθη υπόψιν από τους περισσότερους. Άλλωστε, ελάχιστοι είναι οι βουλευτές που θα αποφάσιζαν να ρίξουν την κυβέρνηση, και σε αυτό άλλωστε ποντάρει το Μαξίμου και εις ότι αφορά τις εστίες αντίδρασης στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

Έχοντας στα χέρια του τις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις που θέλουν τη ΝΔ να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ οριακά αλλά και την Κουμουνδούρου να χάνει τις περισσότερες περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι το κλείσιμο της κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας του ανοίγει το δρόμο για πρωτοβουλίες σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

Η έξοδος της χώρας στις αγορές, παρά τις αναφορές Στουρνάρα στο β' εξάμηνο του έτους, φτάνει όλο και πιο κοντά με πιθανότερο χρόνο τις αρχές Μαϊου. 

Μαζί φτάνει και η ώρα για μία ρητή αναφορά των εταίρων στο ζήτημα του χρέους. Το σενάριο θέλει τη διεξαγωγή μίας άτυπης συνόδου κορυφής στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου, η οποία και θα αποτελέσει το βήμα για τους ευρωπαίους προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Ακολουθεί στις 5 Μαΐου η συνεδρίαση του Eurogroup κατά τη διάρκεια της οποίας η Αθήνα, έχοντας και την πιστοποίηση του πλεονάσματος από τη Eurostat, ελπίζει να “ανοίξει” ο κύκλος της συζήτησης για το χρέος. 

Αν και η οικονομία εκ των πραγμάτων κυριαρχεί, αυτό άλλωστε το στόχο εξυπηρετεί και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν θα περιορισθούν στο οικονομικό πεδίο. Ο νέος εκλογικός νόμος, ρυθμίσεις για τα οικονομικά των κομμάτων, η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι μερικά από τα χαρτιά που θα πέσουν στο τραπέζι, στο δρόμο προς τις κάλπες. 

Ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι τέτοιο που θα μεταφέρει την εσωστρέφεια στην Κουμουνδούρού, κι αυτό παρά τα εμφανή προβλήματα που έχουν οι γαλάζιες υποψηφιότητες σε Αθήνα, Αττική, Κεντρ. Μακεδονία και αλλού. Παράλληλα, μοιάζει αποφασισμένος να παίξει το χαρτί της μετεξέλιξης της Νέας Δημοκρατίας σε ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα, προκαλώντας έτσι νέα δυναμική και επιδιώκοντας να ανασυνθέσει ο ίδιος το πολιτικό σκηνικό και όχι να βρεθεί να σύρεται πίσω από τις εξελίξεις. 

Μετά από δύο σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός βλέπει στο επόμενο χρονικό διάστημα ευκαιρίες που θα εμπεδώσουν το ρόλο του ως ρυθμιστή. Αρκεί, βέβαια, αφενός να περάσει αναίμακτα από τη Βουλή, μεθαύριο, αφετέρου δε να καταγράψει μία ισχυρή παρουσία στις εκλογές του Μαϊου...