Την έντονη ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης σε όλους τους τομείς εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις Βρυξέλλες . Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην κεντρική του ομιλία στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της Ρωσίας και στο ρόλο που ετοιμάζεται να αναζητήσει η Κίνα.

Ο Έλληνας υπουργός απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες ,υπογράμμισε με νόημα ότι «αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα ασφαλείας, θα συνειδητοποιήσουμε πολύ σύντομα ότι τα αμοιβαία οικονομικά μας συμφέροντα θα υπονομευθούν εξίσου».

Δεν δίστασε να πει ότι «η Ευρώπη, ως ήπειρος, ως Ένωση, ως κοινή αγορά,πρέπει να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Ευρώπη δεν αντέχει πλέον τη συνέχιση του οικονομικού αδιεξόδου, το οποίο απειλεί τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Για να επανατοποθετηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ασφάλεια συνόρων, ασφάλεια στην κοινωνία».

Μιλώντας για την αστάθεια η οποία εκτείνεται από την Ουκρανία ως τις βόρειες ακτές της Αφρικής, σημείωσε ότι οι ταραχές υπονομεύουν το εμπόριο και τις εξαγωγές, απειλεί τις σημαντικότερες ενεργειακές οδούς,τρομάζει τις τουριστικές αγορές και είναι σε θέση να πυροδοτήσει νέες πιέσεις παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

«Αυτό το μέτωπο αστάθειας μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια πραγματική απειλή για την Ευρώπη από πολλές απόψεις, και με αντίκτυπο τόσο στην εσωτερική, όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, δίνοντας έναυσμα στην άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα πρέπει να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο να κυριαρχούν αντι-ευρωπαϊκές τάσεις» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και προειδοποίησε τους εταίρους προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα ότι:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τη στρατηγική απεμπλοκή τους από την υπερ-εξάπλωση των δεσμεύσεών τους και των αμυντικών τους δαπανών. Η Ρωσία που ανακάμπτει φαίνεται να έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική τοποθέτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρασίας. Η Κίνα αναπτύσσει με μεγάλη ταχύτητα τις δυνατότητες ασφαλείας και άμυνας, αποζητώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις που καθορίζουν τις παρυφές της Ασίας και του Ειρηνικού».

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «Η παγκόσμια ασφάλεια δεν μπορεί να κατακτηθεί αν υπάρχει κενό πολιτικής ασφαλείας και άμυνας στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη των οικονομιών μας θα συναντήσει εμπόδια, αν δεν ανταποκριθούμε στην κρίση που έχει περιβάλλει την άμεση γειτονιά μας. Η εθνική μας κυριαρχία θα έχει πολλά να υπομείνει, αν δεν τονώσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης ως αντισταθμιστική δύναμη».

Τέλος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως «συμφωνώ απόλυτα με τη θέση ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν την κυριαρχία τους με το να μην συνενώνουν, να μην αξιοποιούν, να μην καινοτομούν, να μην περιφερειοποιούν, να μην συσσωματώνουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες. Δίχως αυτές τις από κοινού εξελίξεις, βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου να απολέσουν τη “στρατηγική αυτονομία” τους. Χρειάζεται δράση και αποφασιστικότητα προκειμένου να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς που θα ενεργοποιούνται για να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο».